Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Alapkiképzés kezdődött Szentendrén

Szöveg: Dr. Varga József |  2011. november 9. 17:46

A szentendrei kiképzőbázison november 8-án, kedden megkezdődött a 2011. év utolsó, tizennégy héten keresztül tartó alapkiképzése.

Az MH Központi Kiképző Bázis (MH KKB) alaprendeltetésének egyik meghatározó eleme a szerződéses legénységi állományú katonák három hónapos egységes katonai alapkiképzésének megtervezése és lebonyolítása. Így történt ez a 2011. kiképzési évben eddig négy alkalommal, és így lesz a november 8-án, kedden bevonult 87 újonc katona számára is. Az év öt alapkiképzése során több mint félezer katona sajátítja el Szentendrén a szerződéses katonai szolgálathoz szükséges katonai alapismereteket.

A bevonulási pontra folyamatosan érkeztek a még civil ruhába öltözött fiatalok, hogy egy csésze forró tea elfogyasztása után, „átesve" a szokásos procedúrán − vagyis a regisztráció, a szerződéskötés és az orvosi vizsgálat óraműpontossággal szabályozott mozzanatain − a nap végére magukra öltsék a Magyar Honvédség egyenruháját. 

A bázis művelődési központjának aulájában kialakított munkahelyeken 17 katonai szervezet személyügyi és humán munkatársai várták a leendő katonákat, hogy a regisztrációt követően a szerződésükre rákerüljön az aláírásuk. Ettől kezdve az MH KKB Mecséri János Kiképző Osztály programja szerint történtek az események. Orvosi vizsgálat − amelynek része volt a drogszűrés is −, majd a beöltözés és a körlet elfoglalása következett. Másnap a bázis és a kiképzőszervezet vezetői mutatkoztak be, s ezzel kezdetét vette a 14 hétig tartó alapkiképzés, amelynek egyik fontos állomása lesz november 25-e, a nyilvános eskütétel napja.