Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb tragédia érte a Red Arrows-t

Szöveg: honvedelem.hu / htka.hu / jetfly.hu |  2011. november 9. 19:01

Nincs három hónapja, hogy augusztus 20-án bemutatórepülés közben lezuhant a híres műrepülő csapat egyik gépe, és Jon „Eggman” Egging hadnagy életét vesztette. November 8-án délelőtt gyakorló repülésre készülődés közben újabb tragédia következett be: a csapat otthonául szolgáló RAF Scampton légibázis betonján álló egyik vörös Hawk-ban beindult a katapultálási folyamat, mely halálos balesetet okozott.

A Red Arrows által is repült Hawk T1 a Martin-Baker Mk 10B típusú, „dupla nullás", azaz álló helyzetben is hatékony katapultülésével van felszerelve, azaz elméletileg a pilóta túlélhette volna a véletlen katapultálást, ám sajnálatos módon az ülés ernyője nem nyílt ki.

A délelőtt 11 óra környékén bekövetkezett esemény után a mentőegységeket 11:09-kor riasztották, akik a helyszínre érkezve a pilótát helikopterrel kórházba szállították, ám sérülései olyan súlyosnak bizonyultak, hogy életét sajnos már nem sikerült megmenteni.

Az eset vizsgálatát megkezdték, a szerencsétlenül járt pilóta nevét  – Lt. Sean Cunningham – november 9-én hozták nyilvánosságra. Információk szerint a Hawk T1-es Martin-Baker Mk 10B típusú katapultülése körülbelül 60 méteres magasságba lőtte ki a pilótát, ernyője azonban eddig tisztázatlan okok miatt nem nyílt ki…

1595927132
A szélesköűen használt Martin Baker Mk. 10 típusú katapultülésének egyik alváltozata