Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

ALCA vs. Typhoon

Új feladatkörben az excseh L-159-esek

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2023. január 30. 16:07

Az Aero Vodochody és a harci kiképzési feladatokra szakosodott Draken vállalat együttműködésben biztosítja a Brit Királyi Légierő számára az úgynevezett Interim Red Air Aggressor Training Service (IRAATS) szolgáltatást. Az első „bevetésre” nem is kellett sokat várni.

alca_draken_cover

A három évre szóló megállapodás (opcióként további három év) bejelentésére a Fairfordban 2022-ben megrendezett Royal International Air Tattoo keretein belül került sor: ennek értelmében a Draken Europe 8 gépes L-159E flottája fog agresszor szerepkörben repülni a RAF állományával közös feladatokat, az Aero Vodochody pedig főként karbantartási és logisztikai szolgáltatásokat nyújt majd.

alca_draken-3

Az első kiképzési repülésre 2022. december 20-án került sor az Északi-tenger felett: az L-159E (G-DKND) a Draken Europe bázisaként szolgáló, Teesside repülőteréről emelkedett a levegőbe, hogy a Brit Királyi Légierő egyik Typhoon-jának kiképzési repülését segítse agresszorként. Az IRAATS révén egy teljesen új képzési lehetőség nyílik meg a RAF hajózói számára, hiszen egy más teljesítményű és felszereltségű típussal gyakorolhatnak tapasztalt és gyakran más taktikát alkalmazó pilóták ellen. Bár az L-159E egy szubszonikus repülőgép, korszerű fegyverzettel és fedélzeti rendszerekkel rendelkezik, így rendkívül alkalmas bizonyos harci feladatok, elsősorban alacsonyan és lassan repülő célok (például pilótanélküli repülőgépek) elleni küzdelemre.

Jelenleg hat L-159E települ a Draken Europe bázisán, további két gép pedig tervezetten a 2023-as évben csatlakozik a flottához. Az első két gép 2022 májusában, a második kettő 2022 júniusában, míg a negyedik és ötödik L-159E 2022 novemberében érkezett meg a Teesside repülőtérre. Az excseh repülőgépek ottani üzemeltetése a repülőtér infrastruktúrájának fejlesztését is magával hozta, többek között új hangár is épül az L-159-esek számára. A flottabővítés mellett szakembereket is folyamatosan toboroz a cég, mind a műszaki, mind a hajózó állományt tekintve.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika