Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Álcázás mesterfokon

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2024. március 21. 6:55

„Talán soha nem tanultam ennyi újdonságot, mint most, ami az altiszti pályámon kifejezetten hasznos lesz a továbbiakban” – értékelte Sándor Bence őrmester az altiszti szakmai felkészítés első öt hetét. Társaival többek között műszaki elméleti ismereteket, útfelderítést és tűzszerész ismereteket tanult az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezrednél.

Több mint két tucatnyi „Acélkocka” költözött február 26-án a szentesi Damjanich-laktanyába, az altiszti szakmai felkészítés műszaki moduljára, hogy gyakorlatokkal egészítsék ki a korábbi elméleti kurzust. A műszaki ábrázolás, támogatás és biztosítás alapjainak elsajátítása után a műszaki felderítés elméletével és gyakorlatával ismerkedtek meg a katonák. „Az alacsonyvízi hídépítési feladatok és a különböző cölöpkötési gyakorlatok mellett foglalkoztunk vízlelőhely- és útfelderítéssel is. Megtanultam például, hogyan válasszak az ivóvíz megtisztítását végző szivattyúk számára megfelelő terepet” – magyarázta Sándor Bence őrmester.

20240319acelkockakikepzesszentes_HSZ9

A műszaki felkészítés egyik alapköve az álcázás-védekezés technikáinak elsajátítása. A megfelelő mélységű és szélességű, illetve a kellő rejtettség miatt egymástól szabálytalan távolságra elhelyezett lövészárkok felásása pusztán bevezetést jelent a nagyobb figyelőpontok építése előtt. Szentes 1. gyakorlóterén hagyományos, természeti elemekkel kerített, valamint modern hesco bástyákkal körbevett bázist is felhúztak a gyakorlatozók.

„Az úgynevezett hesco bástya szövettel bélelt, rácsozott dróttal körbevett, kocka alakú elem, amiket egymás mellé, sőt gyakran egymásra helyezünk. Több funkciót is ellát. Alaprendeltetése szerint a front és a tábor közé húzott felderítőbázist védő fal, de használják békefenntartó missziók is fontos helyek vagy fegyverraktárak bástyájaként. Terepszínű álcahálóval fedjük le, hogy távolról nehezebben lehessen észrevenni” – ismertette Sándor őrmester.

20240319acelkockakikepzesszentes_HSZ16

„A hesco bástyával védett támaszpont fedezékében a katonák a rájuk kiosztott lövészszektorokat figyelik, és ha mozgást érzékelnek, azonnal jelentik a mögöttük állomásozó tábornak” – magyarázta Dosztál Veronika szakaszvezető. A képzésen résztvevők hamar kialakították a megfelelő csapatszintű együttműködést, aminek eredményeként kevesebb, mint fél óra alatt felépítették és álcázták a támaszpontot.

A tanfolyam ezzel nem ér véget, az „Acélkockák” április 21-ig még robbantás foglalkozásvezetői tanfolyamra látogatnak Hódmezővásárhelyre, Kecskeméten Gripenekkel ismerkednek, végül pedig tűzszerészeti kurzuson vesznek majd részt.