Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Áldozatként fogta fel a rakétatelepítést Castro

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 25. 6:28

A szocialista táborért hozott áldozatként fogadta el Kuba 1962-ben a szovjet atomrakéták telepítését – erről beszélt Fidel Castro kubai vezető az ország tudósai előtt a keddi kubai sajtó beszámolója szerint. Fidel, aki 2006. július 31-én mondott le az elnökségről öccse, Raúl javára, az 1962. októberi rakétaválság utolsó még élő főszereplője.

“Nem akartunk itt rakétákat vagy szovjet támaszpontot. Jobban érdekelt bennünket az országról kialakuló kép. Egy szovjet támaszpont rontotta a forradalom képét, a térségre gyakorolt hatását" – mondta hétfőn a 84 éves volt kubai elnök, aki 1962 októberében az atomháború küszöbére sodorta a világot a rakéták befogadásával.

“Miért fogadtuk mégis el? Nagyon nehéz volt. De az internacionalizmus forgott kockán (…) ha azt reméltük, hogy a szocialista tábor áldozatot hoz és harcol értünk, nekünk is vállalnunk kellett, hogy áldozatot hozunk érte" – mondta a kubai forradalom atyja, aki az atomháború veszélyeit vitatta meg kubai tudósokkal. Köztük volt fia, Fidelito is, aki fizikus – írta a Cubadebate.cu hivatalos honlap.

Fidel Castro, aki az írásnak szenteli idejét, amióta négy éve egészségügyi okokból visszavonult a nagypolitikából, az elmúlt másfél hónapban többször is mutatkozott a nyilvánosság előtt Havannában, s óvta az Egyesült Államokat és Izraelt egy Irán elleni atomháborútól. Fidel, aki 2006. július 31-én mondott le az elnökségről öccse, Raúl javára, az 1962. októberi rakétaválság utolsó még élő főszereplője.

Nyikita Hruscsov szovjet pártfőtitkár annak idején beleegyezett végül, hogy kivonják a rakétákat Kubáról. Cserébe John F. Kennedy amerikai elnök megígérte, hogy nem rohanja le Kubát, és kivonják az amerikai rakétákat Törökországból. Fidel nagyon rosszul fogadta a hírt, Hruscsov ugyanis vele nem konzultált a megállapodásról. Castro azt követelte, hogy vonják vissza a szigetország ellen nyolc hónappal korábban elrendelt embargót, és zárják be a guantánamói amerikai támaszpontot.