Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Államalapító eleink példát és erőt adnak

„A hazának szüksége van elkötelezett, hazáját szerető, erős lelkű és akaratú, jól képzett és jól kiképzett katonákra”

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Kertész László |  2023. augusztus 17. 16:05

„A mai emlékezésünk csak akkor lehet jó és hiteles, ha államalapító eleink példát és erőt adnak a ma és a jövendő magyar katonáinak is” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese az augusztus 20-ai nemzeti ünnepünk alkalmából rendezett központi ünnepségen Budapesten, a Bálna Honvédelmi Központban augusztus 17-én.

Vargha Tamás államtitkár ünnepi beszédében rámutatott: augusztus 20-ához közeledve államalapító Szent István királyunkra emlékezünk, aki nemzetünk sorsát egyedülálló módon és mértékben határozta meg. Neve és életműve egyet jelent a legigazibb értelemben vett államférfival, egyházalapítóval és hadvezérrel. Hozzátette: Szent Istvánnak és hadvezéreinek sorozatos hadjáratokat kellett vezetniük belső ellenfelei ellen, de végül mindegyiket sikerre vitték. 1020 környékére István megszilárdította hatalmát, és egy igazi keresztény európai szuverénként uralkodott.

„Szent István király életműve emlékeztet minket arra, hogy van mit veszítenünk és ezért van is mit megvédenünk. És ez ma a Magyar Honvédség megalakulásának 175. esztendejében kiemelt jelentőséggel bír számunkra” – mondta.

A miniszterhelyettes hangsúlyozta: ma egy új magyar honvédséget építünk, amely egy modern, ütőképes, erős, XXI. századi high-tech haderő lesz.

„Kell és szükséges az erős költségvetés, kell és szükséges a jó fegyverzet, de a hazának szüksége van elkötelezett, hazáját szerető, erős lelkű és akaratú, jól képzett és jól kiképzett katonákra. Éppen ezért a mai emlékezésünk csak akkor lehet jó és hiteles, ha államalapító eleink példát és erőt adnak nekünk, s a ma és a jövendő magyar katonáinak is” – fogalmazott.

HM  MH Központi Ünnepség KLAC7369

Az ünnepi beszéd után Vargha Tamás államtitkár és dr. Schmidt Ádám, a HM sportért felelős államtitkára adott át elismeréseket.

Magyarország köztársasági elnöke augusztus 20-a alkalmából felelős vezetői beosztásában végzett kiemelkedő munkája elismeréseként vezérezredessé léptette elő dr. Böröndi Gábor László altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét, akinek ezzel egyidejűleg a fegyver nélküli tartós külföldi szolgálatteljesítésének elismeréséül a Külszolgálatért Szolgálati Jelet adományozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

A rendezvényen további elismeréseket és kitüntetéseket adott át Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is.

Az ünnepség a Honvéd Férfikar műsorával zárult.