Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szent Istvánra emlékeztek

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. augusztus 17. 19:02

Állami ünnepünkről, augusztus 20-ról a Magyar Honvédség valamennyi alakulatánál és katonai szervezeténél megemlékeztek. Folyamatosan frissülő összeállításunkban a nemzeti ünnep alkalmából tartott rendezvényekről készített tudósításokat közöljük.

MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár

Augusztus 20-a, nemzeti ünnepünk alkalmából tartott ünnepi állománygyűlést az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) állománya Budapesten, a Petőfi Sándor laktanyában. Az eseményen tiszteletüket tették a Magyar Honvédség katonai szervezetei, valamint társ fegyveres szervezetek vezetői, továbbá a XI. kerületi önkormányzat vezetésének képviselői is.

Győrfi Balázs főtörzsőrmester, az MH BHD 32. Testőrezred, Gyalogos Testőrség megbízott vezénylőzászlósa ünnepi beszédét követően parancsok ismertetése és elismerések átadása következett: Somogyi Zoltán vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója és Mudra József ezredes, dandárparancsnok nyújtotta át az elismerésben részesülő állomány részére a kitüntető emléktárgyakat és okleveleket.

Az ünnepi rendezvényt az MH BHD 32. Testőrezred, Budapest Helyőrség Zenekar klasszikus zenei tételekből összeállított műsora zárta.

Szöveg: MH BHD
Fotó: Bankó József


* * *


MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság


A szentendrei Görgey laktanya színháztermében tartotta ünnepi állománygyűlését az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság.

Az állami ünnepünk alkalmából tartott ünnepségen Nagy Endre százados, a HM Katolikus Tábori Püspökség tábori lelkésze mondott beszédet és szentelte meg az új kenyeret. Dr. Sticz László vezérőrnagy, parancsnok augusztus 20-a alkalmából elismeréseket adott át, majd a rendezvény zárásaként a Showpro Europe társulat az István, a király című rockoperából adott elő részleteket.

Szöveg és fotó: MH HTP

* * *


MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred

Magyarországon augusztus 20-a az államalapítás és államalapító Szent István király emlékének nemzeti ünnepe – ebből az alkalomból tartott ünnepi állománygyűlést az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred.

Csaba Tibor alezredes, parancsnok-helyettes ünnepi beszédében emlékeztetett, hogy Szent Istvánt diplomáciai és politikai érzéke korának, sőt mondhatni, az egész magyar történelemnek legnagyobb államférfijává tette.

„A magyar állam megalapításával arra tanított bennünket, hogyan teremthetünk magunknak otthont Európában. Otthont, amely védelmet és biztonságot ad, és ehhez mi katonák is hozzájárulunk. Augusztus 20-án a nemzet főterén, a Kossuth téren felvonják a magyar lobogót és tanúi lehetünk a honvédtisztek avatásának. Csatlakoznak hozzánk, és ahogy esküjükben szól: „Magyarország függetlenségét, az állampolgárok jogait és szabadságát bátran, az Alaptörvény és a törvények betartásával és betartatásával, a rájuk bízott honvédek és fegyverek erejével, ÉLETÜK ÁRÁN IS MEGVÉDIK!” Ezek a szavak a mai világban, most amikor a szomszédban háború dúl, még nagyobb súlyt kapnak. A Magyar Honvédségnek fel kell készülnie minden eshetőségre. Éppen ezért a fejlődés útjára lépett, amelyet bizonyít a legmodernebb fegyverrendszerek beszerzése, az egyéni harcászati felszerelések fejlesztése, a nagymértékű, többlépcsős illetményfejlesztések, valamint a képzés új rendszere” – mondta Csaba Tibor alezredes.

Az ünnepi rendezvény elismerések átadásával zárult.

Szöveg és fotó: Rábel Mónika Eszter főhadnagy


* * *


MH Egészségügyi Központ


Augusztus 20-a, államalapításunk ünnepe alkalmából ünnepi állománygyűlést tartott az MH Egészségügyi Központ. Az ünnepi megemlékezést dr. Vekszler Péter orvos ezredes, nemzetközi parancsnokhelyettes nyitotta meg Wass Albert örökérvényű gondolataival köszöntve a kollégákat: „az ünnep Isten ajándéka, más, mint a többi nap, s arra való, hogy hétköznapi mivoltunkból kivetkőzve tiszteljük önmagunkban az embert. (…) Az ünnep önmagunk felemelése. Tiszta ünnepi ruhában és tiszta ünnepi gondolatokkal lehet csak ünnepelni, felülemelkedve a hétköznapokon, s apró küzdelmeinken.”

Dr. Mészáros Kálmán, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kutatója segítségével e jeles esemény történelmi hátterébe is bepillantást nyerhettek az ünnepség résztvevői. Ezt követően dr. Vekszler Péter ezredes elismeréseket adott át az állomány körében kiemelkedő teljesítményt nyújtó katonáknak és honvédelmi alkalmazottaknak.

A rendezvény kulturális blokkjában Ress Hajnalka énekes-előadóművész előadásában az alkalomhoz illő dalok hangzottak el, záró akkordként pedig dr. Zsíros Éva orvos alezredes, védelem-egészségügyi parancsnokhelyettes tartott köszöntőt.

Szöveg és fotó: MH Egészségügyi Központ

* * *


MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár

Ünnepi állománygyűlésen tisztelegtek az MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár katonái állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából.

„Tisztelgünk a magyar történelem neves és ismeretlen hősei előtt, akik nagy tettekkel vagy éppen hétköznapi, de hűséges, kitartó munkával járultak hozzá hazánk, nemzetünk fennmaradásához és jólétéhez” – kezdte ünnepi beszédét Nagy Péter hadnagy a debreceni Kossuth laktanyában. A fiatal tiszt Szent István érdemeit, valamint a magyarságért, az országért tett cselekedeteit hangsúlyozta. Beszédében felidézte azokat a történelmi eseményeket és időszakokat, amelyek az ünnepet az évszázadok során alakították és meghatározták. Ünnepi gondolatait Kossuth Lajos szavaival zárta: „a haza örök, s nem csak az iránt tartozunk kötelességgel, amely van, hanem az iránt is, amely lehet, s lesz.”

Az ünnepségen Legoza Bálint ezredes, az MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár parancsnoka elismeréseket és előléptetéseket adott át.

Szöveg: Sárkány Beáta főhadnagy
Fotó: Csernai Tamás törzsőrmester


* * *


Veszprém

Állami ünnepünkről, augusztus 20-ról közös ünnepi állománygyűlésen emlékeztek meg a Veszprémbe települt katonai szervezetek.

Az ünnepi beszédet megelőzően a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakmai közreműködésével készült történelmi visszatekintést nyújtó rövidfilmet tekintették meg a résztvevők. Ezt követően Bardon Tamás ezredes, az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka felidézte államalapításunk történetét, Szent István király munkásságát és történelmi jelentőségű eszmei hagyatékát, valamint kitért a Magyar Honvédség haditechnikai fejlesztéseinek bemutatására. „Akárcsak a Szent Istváni korban, úgy a jelenben is kiemelkedően fontos országunk védelme, mert a békéhez erő kell, ezért fontos, hogy kiváló altiszteket, tiszteket képezzünk, hogy területvédelmi rendszert állítsunk föl. Ezek a lépések mind abba az irányba mutatnak, hogy a nemzeti ellenállóképességünk, és ezen keresztül az elrettentő erőnk fennálljon” – emelte ki a parancsnok.

„A hazafiság a legszemérmesebb magatartás, olyasféle kötés és parancs, melynek mutogatásával nem szabad tapsokat aratni… csak egyfajta igazi hazafiság van: ha valaki ott, ahol éppen van, teljes hűséggel és feltétlen erőkifejtéssel helytáll a munkájában. És ennek visszaható ereje van a hazára” – zárta gondolatait Márai Sándor szavaival az ezredes.

A továbbiakban Könczöl Ferenc ezredes, a Magyar Honvédség Légierő Parancsnokság vezető szakreferense és Bardon ezredes elismeréseket adtak át azoknak a katonáknak és munkatársaknak, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az elmúlt időszakban. Az alakulatnál szolgáló Barabás Erzsébet zászlós, valamint Deák Imre zászlós a központi ünnepségen vehették át a Szolgálati Érdemjel bronz fokozatát.

Ezután dr. Takács István általános helynök és Szabó György alezredes, tábori lelkész megáldották az új kenyeret. A rendezvényt Ress Hajnalka, énekes-előadóművész ünnepi koncertje zárta.

Fotó és szöveg: Szedmák Péter főhadnagy

* * *


MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár

Ünnepi állománygyűlésen vett részt az MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár állománya a székesfehérvári Nagysándor József laktanyában. A csapatzászló fogadását követően, a Honvédelmi Minisztérium ünnepi kisfilmjét vetítették le, majd Takács Tamás ezredes, a HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus Tábori Püspökség lelkészi kar vezetője elevenítette fel az ünnep jelentőségét és a hagyományokhoz híven megáldotta az új kenyeret. Az ünnepségen Koronczai Tibor ezredes, az alakulat megbízott dandárparancsnoka elismeréseket és előléptetéseket adott át.

Szöveg: Gyimóthy Levente
Fotó: Dömsödi Richárd

* * *


Nemzeti ünnep Camp Butmirban

Augusztus 20, Magyarország hivatalos államalapításának alkalmából került sor ünnepségre 2023. augusztus 19-én Szarajevóban. Az eseményen részt vett Nosza Vilmos ezredes, a NATO szarajevói parancsnokság törzsfőnöke, Balogh László alezredes, EUFOR SNR, Bálint Ákos főtörzszászlós, az EUFOR vezénylőzászlósa, továbbá az EUFOR és NATO kötelékébe tartozó magyar katonák mellett a külföldi nemzetek képviselői is. A rendezvényt Barzó Máté hadnagy nyitotta meg. Kiemelt figyelemmel köszöntötte Ovidiu Lungu dandártábornokot, az EUFOR törzsfőnökét, aki megtisztelte jelenlétével az eseményt.

A Himnusz közös éneklése után Bán Nikolett százados tartotta meg ünnepi beszédét, melyben felelevenítette az ünnep hagyományait, köztük a minden évben megrendezett tisztavatást is. Bajtársainak sok szerencsét, egészséget és erőt kívánt. Ezt követően a Szózat éneklése következett, majd a jelenlévők megkóstolhatták a tradicionális magyar gulyáslevest.

Nemzeti ünnepünk alkalmából Balogh László alezredes, EUFOR SNR elismerésben részesítette Dr. Hajós Dezső ezredest, Szabó Sándor alezredest, Tóth Árpád alezredest, Baranyai István őrnagyot, Ferkó Zoltán zászlóst, Áfra István főtörzsőrmestert és Erdőháti-Nagy Miklós szakaszvezetőt. Továbbá elismerésben részesítette Harmath Zsolt őrnagy, támogató elem parancsnok Barzó Máté hadnagyot, Bihari János főtörzsőrmestert, Szőcs Attila törzsőrmestert, Vajda Tihamér szakaszvezetőt és Slemmer Zsolt tizedest.

IMG_0281-2

Szerző: EUFOR
Fotó: Szőcs Attila törzsőrmester

* * *

Mali

Nemzeti ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából Afrikában is felvonták Magyarország lobogóját.

Az Európai Únió Mali Kiképző Misszió Parancsnokságának sorakozóján a Bamakóban szolgálatot teljesítő magyar katonák nemzeti ünnepünk alkalmából a Mali és az Európai Unió lobogói mellett a felcsendülő Himnusz dallamaira felvonták Magyarország lobogóját. A heti sorakozó végén – a hagyományoknak megfelelően – megemlékeztek a szolgálat közben elesett bajtársakra.

„If you are A Soldier - I am saying this to you..... Thank God for EVERY SOLDIER Thank God for what YOU do!” /Soldier’s Poem/

Szöveg: Szabó Szilárd alezredes
Fotó: Juan Gabriel Abadia Tabares