Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Államalapító királyunkra emlékeztek az alakulatoknál

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. augusztus 20. 7:19

Az elmúlt napokban a Magyar Honvédség valamennyi alakulatánál és katonai szervezeténél megemlékeztek állami ünnepünkről, augusztus 20-ról. Folyamatosan frissülő összeállításunkban a nemzeti ünnep alkalmából tartott rendezvényekről készített tudósításokat közöljük.

MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság

Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokságon (MH KIKNYP) megrendezett ünnepi állománygyűlésen Szűcs Imre ezredes, az alakulat parancsnoka köszönte meg a katonák és honvédelmi alkalmazottak magas színvonalú munkáját, majd elismeréseket és emléktárgyakat adott át. Ünnepi beszédet Ignáth Zsolt alezredes, leköszönő törzsfőnök mondott, aki szeptembertől a Honvédelmi Minisztériumban folytatja pályafutását.

Szöveg és fotó: MH KIKNYP

 

* * *

MH Bakony Harckiképző Központ

A várpalotai székhelyű alakulatnál augusztus 18-án megtartott ünnepi állománygyűlésen Hernyes Tamás őrnagy hadműveleti főnök beszédében kiemelte: „egy évezred távlatából István király életműve még mindig iránymutató, kapaszkodó, múlt, de egyben a jövő is. Állami ünnepünkön hálával emlékezünk államalapító királyunkra. Tisztelgünk a magyar történelem neves és ismeretlen hősei előtt, akik nagy tettekkel vagy éppen hétköznapi, de hűséges, kitartó munkával járultak hozzá hazánk, nemzetünk fennmaradásához, jólétéhez.”

A rendezvényen Pálmai Árpád alezredes, az alaiulat parancsnokhelyettese elismeréseket adott át a kiemelkedő teljesítményt nyújtott katonáknak és honvédelmi alkalmazottaknak. A rendezvényen Szabó György alezredes, református tábori lelkész a kenyér megáldása előtt osztotta meg ünnepi gondolatait a katonákkal és a honvédelmi alkalmazottakkal.

Szöveg: MH BHK
Fotó: Szabó Zsófia

 

* * *

MH 25. Klapka György Lövészdandár

A tatai alakulat ünnepi állománygyűlését a felújított 6-os számú épületben tartották, amit az előző héten adott át dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka. A rendezvényen Nónai Marcell hadnagy, a 101. Tüzérosztály szakaszparancsnoka osztotta meg ünnepi gondolatait a katonákkal és a honvédelmi alkalmazottakkal. Az állománygyűlésen Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök és Markovics Milán Mór őrnagy, kiemelt vezető tábori lelkész áldotta meg az új kenyeret. A rendezvényen dr. Lippai Péter dandártábornok, a Magyar Honvédség Paancsnoksága szárazföldi haderőnemi szemlélője és Lőrincz Gábor dandártábornok, az alakulat parancsnoka elismeréseket adott át.

 

Szöveg és fotó: dr. Szőke Linda hadnagy

 

* * *

MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ

A veszprémi megemlékezésen egy, Szent István munkásságát bemutató és az államalapítást felidéző kisfilmet tekintettek meg a résztvevők. Ezt követően Bardon Tamás ezredes, az alakulat parancsnokhelyettese adott át elismeréseket azoknak a katonáknak és munkatársaknak, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az elmúlt időszakban. A rendezvény a „Zenével írt történelem” Egyesület ünnepi műsorával zárult.

Szöveg és fotó: Németh Szilvia őrnagy

 

* * *

MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred

A szentesi alakulat ünnepi állománygyűlésén Illés Péter, a Csongrádi Információs Központ Csemegi Károly Könyvtár és Tari László Múzeum igazgatója elevenítette fel az ünnep eredetét. Mint fogalmazott, augusztus 20-án nem csak az államalapításra és a magyarok első királyára, Szent Istvánra emlékezünk, hanem ez a nap az új búzából készült kenyér ünnepe is. Régi magyar szokás szerint, és az alakulat hagyományainak megfelelően, a rendezvényen Fehér Csaba tartalékos őrnagy, tábori lelkész, a Szentesi Nagytemplomi Református Egyházközösség református lelkipásztora megáldotta a nemzeti színű szalaggal átkötött új kenyeret. Az ünnepségen előléptetések és elismerések átadására is sor került.

 

Szöveg: MH 37. II. RFME
Fotó: Janó Miklós törzsőrmester

 

* * *

MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ

„A meg nem alkuvó István király nemcsak a nemzete sorsát alakította, de a nemzet lelkét is alakítania kellett. Így vált prófétai alakká, s egyházmegyék szervezetének alapítójaként apostoli királlyá” – fogalmazott az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban rendezett ünnepi állománygyűlésen az alakulat munkatársa, Udovecz György. Hozzátette: a katonák számára kiemelt ünnep augusztus 20-a, hiszen mindamellett, hogy megemlékezünk Szent István királyunkról és az államalapításról, az újonnan felavatott tisztek ezen a napon mondják el esküjüket. Márpedig ez egy olyan pillanat minden katona életében, amire mindig emlékezni fog és szolgálata alatt mindvégig elkíséri. Ez követően Piros Ottó ezredes, az alakulat parancsnoka elismeréseket adott át a kiemelkedő teljesítményt nyújtó katonáknak és honvédelmi alkalmazottaknak. Az ünnepség végén Turpinszky-Gippert Béla színművész előadását tekinthették meg a résztvevők. Közreműködött Pozsár Anna.

Szöveg és fotó: Promber Diána

 

* * *

MH Béketámogató Kiképző Központ

A szolnoki alakulat ünnepi állománygyűlésén Kiss Róbert ezredes, az alakulat parancsnoka adott át elismeréseket. Magyarország honvédelmi minisztere „HONVÉDSÉGÉRT OKLEVELET” adományozott 20 év után Palástiné Gyurgyik Anita munkatársnak, de huzamos időn át végzett kiemelkedő munkájáért számos katona és honvédelmi alkalmazott vehetett át emléktárgyat, emléklapot.

Ünnepi beszédében a parancsnok kiemelte: Szent István nélkül ma nem lennénk azok, akik vagyunk. „A világ talán még a magyar nevet sem ismerné. Ismeretlen lenne számára a magyarság értéke, története, kultúrája, mint ahogy tehetsége, találmányai és alkotó ereje is. Minden, amit István király tett, személyes ügy volt, személyes elkötelezettség és személyes szolgálat. Emlékezzünk. Nemcsak a döntései, hanem az élete az, ami példát és útmutatást ad mindannyiunk számára” - fogalmazott az ezredes.

Szöveg és fotó: Kelemen Ilona

 

* * *

MH Anyagellátó Raktárbázis

Az alakulat Újszász utcai telephelyén tartott állománygyűlésen Mák Ferenc nyugállományú ezredes, görögkatolikus tábori lelkész mondott ünnepi beszédet. „Mi itt Magyarországon két országot építünk. Az egyik István hagyatéka, ez a földi ország. A másik ország pedig a mennyei. A földi életben a béke és szeretet megélése a mennyországba való belépés kulcsa” – fogalmazott, majd megáldotta az új kenyeret, amit, régi szokás szerint, Dolányi Sándor ezredes, az alakulat parancsnoka megszegett és kiosztott a rendezvényen résztvevőknek. Az állománygyűlésen elismeréseket is átadtak, illetve levetítették a Honvédelmi Minisztérium és a Katonai Filmstúdió által külön erre az alkalomra készített kisfilmet. Az ünnepség végén Bocskai Kovács Éva énekművész és Molnár Bence színművész adott műsort.

Szöveg: Prodán András hadnagy
Fotó: Háda István százados

 

* * *

MH 5. Bocskai István Lövészdandár

Az alakulat debreceni és hódmezővásárhelyi helyőrségeiben is ünnepi állománygyűléseken emlékeztek meg az államalapításról. A debreceni Kossuth Laktanya alakulóterén, Boldog Ádám hadnagy, a kommendáns szakasz parancsnoka államalapító királyunkról, valamint a magyar történelem neves és ismeretlen hőseiről beszélt. „Az ezeréves magyar államra emlékezve ünnepeljük az időtlen magyar hazát. Azt a hazát, amit a nagyvilágban bárhol élő magyar emberek hite, életereje, anyanyelve testesít meg és éltet. Nekünk pedig az a feladatunk, hogy élhető, erős, az állampolgárok biztonságát szavatoló Magyarország megtartásán dolgozzunk” – mondta.

Hódmezővásárhelyen Hazadi János őrnagy, a Társadalmi Kapcsolatok Alosztály vezetője arról beszélt, hogy ez az ünnep tekint vissza a legrégebbi történelmi hagyományokra, gyökerei a XI. században erednek. „Az évszázadok során olyan mélyen gyökerezett meg a nemzetben, amit semmilyen erő, semmilyen történelmi esemény nem volt képes eltörölni. Még azokban az időszakokban is megemlékeztünk róla, amikor ez tiltott volt” – hangsúlyozta az őrnagy.

Az ünnepi állománygyűlések elismerések és kitüntetések átadásával zárultak.

Szöveg: Madura János törzsőrmester
Fotó: Szalka Miklós őrvezető

 

* * *


Szentendre

Ünnepi állománygyűlésen vettek részt a Szentendre Helyőrségben diszlokáló alakulatok Magyarország ezeréves államiságának ünnepnapja alkalmából – a Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság szervezésében.

A Görgey Artúr laktanya színháztermében egy rövid ünnepi kisfilm megtekintése után Nánai László alezredes, a HM Tábori Lelkész Szolgálat, Protestáns Tábori Püspökség hivatalvezetője a hagyományokhoz híven megáldotta a kenyeret. ,,Ha kenyerünk van, mindenünk megvan˝ - hangzott el rövid beszédében.

Az ünnepség elismerések átadásával ért véget: az alakulatok parancsnokai kifejezték hálájuk az állományban kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyeknek.

Szöveg: Imets Dóra önkéntes műveleti tartalékos főhadnagy
Fotó: Imets Dóra önkéntes műveleti tartalékos főhadnagy és Lakó-Tóbiás Tünde törzsőrmester

 

* * *

 

MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái augusztus 19-én tartották ünnepi állománygyűlésüket, melyen megemlékeztek az államalapításról és I. István királyról.

Az ezred művelődési otthonában megtartott rendezvényen Tóth Barnabás őrnagy, a 2. Légvédelmi Rakétaosztály törzsfőnöke mondott ünnepi beszédet. A főtiszt kiemelte: „Szent István a magyar állam megalapításával arra tanított bennünket, hogyan teremthetünk magunknak otthont Európában. Otthont, amely védelmet és biztonságot ad, és bár képes változni velünk az időben, mégis állandó marad. Szent István uralkodásának jelentősége a legnagyobb középkori európai uralkodókéhoz mérhető. Európában végleg gyökeret eresztett népet, írott törvények alapján működő királyságot és erős keresztény bástyát hagyott örökségül utódaira, ránk, magyarokra. A Szent István-i örökség, a magyar haza őrzése, óvása és tovább építése minden magyar ember korokon átívelő közös feladata.”

Az ünnepi beszédet követően Szabó János százados, az alakulat tábori lelkésze osztotta meg gondolatait. Mondandója középpontjában az ünnepek üzenete állt. Kifejtette, hogy augusztus 20. szellemisége erősíti az önazonosságot és olyan kérdésekre ad választ, hogy hol a helyünk a világban, mi a feladatunk, továbbá meghatározza a haza iránti elkötelezettségünket.

Az állománygyűlésen Könczöl Ferenc ezredes elismeréseket adott át és előléptetésekre is sor került. Többen a Tiszti Szolgálati Jel és az Altiszti-Legénységi Szolgálati Jel II. és III. fokozatát vehették át. Törőcsik Éva törzszászlósnak az ezred parancsnoka az Altiszti-Legénységi Szolgálati Jel 30 év szolgálat utáni I. fokozatát adományozta.

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka az ezred parancsnokának javaslatára 2022. augusztus 20-ai hatállyal Csapó László őrnagyot az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred, Helyőrségtámogató parancsnokság, parancsnok beosztásba, valamint Dede Gyula őrnagyot az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred, 2. Légvédelmi Rakétaosztály, parancsnok beosztásba nevezte ki. A főtiszteket kinevezésükkel egyidejűleg alezredessé léptette elő.

A Magyar Honvédség központi ünnepségén „állami ünnepünk”, augusztus 20-a alkalmából Magyarország honvédelmi minisztere, Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Magyar Honvédség állományában ténylegesen eltöltött szolgálati ideje, valamint eddig végzett eredményes munkája elismeréséül a Szolgálati Érdemjel ezüst fokozatát adományozta Nagypál Eszter törzszászlósnak. A Honvédelemért Kitüntető Cím III. fokozatát Seszták Józsefné honvédelmi alkalmazott vehette át.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata augusztus 20-án, reggel a győri Bécsi kapu téren, Szent István király lovasszobránál tartott megemlékezést. Az eseményen Rózsavölgyi László, képviselő mondott beszédet, és a Hangrafogó együttes műsora színesítette a rendezvényt. Az ezred képviseletében Matyi Tibor alezredes, parancsnokhelyettes adózott tisztelettel István király szobránál.

Szombathelyen a megemlékezés ünnepi szentmisével és az új kenyér megáldásával kezdődött a Kálvária templomban, a szentbeszédet dr. Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke mondta. A központi rendezvényen katonai tiszteletadás mellett húzták fel az országzászlót, majd Horváth Soma, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere mondott beszédet, melyet ünnepi műsorok követtek. A győri honvédek nevében Bozsóki Attila alezredes, parancsnokhelyettes helyezte el a tisztelet virágait.

Szöveg: Vörös István főhadnagy
Fotó: Miklós Máté főtörzsőrmester és Vörös István főhadnagy

 

* * *


MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár

Rikkers Attila törzszászlós, az MH BHD 32. Nemzeti Honvéd Díszegység vezénylőzászlósa az állami ünnep alkalmából elmondott beszédében kiemelte államalapító Szent István király életművének jelentőségét: „Magyarország az egyetlen olyan ország, amely a rázúduló veszedelmek, háborúk, történelmi korszakváltások, gazdasági világválságok közepette is megőrizte a hitét, a tenni akarását és a lelki erejét.” A ma katonájának, bajtársainak üzenve elmondta: „a jelen biztonságpolitikai helyzetben különösen szükségünk van az összetartásra. A mindennapjaink iránymutatója kell, hogy legyen a szakmaiság, az emberségesség és ezek mellett most igazán fontos, hogy minden helyzetben higgadtak maradjunk. Ahogy Szent István királyunk mondta: „Uralkodjál szelíden, alázattal, békésen harag és gyűlölködés nélkül!”

Az állománygyűlésen számos katona  és honvédelmi alkalmazott vett át elismerést, kitartó, kiváló színvonalú munkája elismeréseként Mudra József ezredestől, az alakulat parancsnokától.

Az esemény meghívott előadója a Four Fathers énekegyüttes volt, produkciójukat nagy tapssal köszönte meg az ünneplő állomány.

A rendezvényt Bozó Tibor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnöke pohárköszöntője zárta, melyben a vezérőrnagy köszöntötte a dandár állományát és külön gratulált az elismerésben részesülőknek.

Szöveg: MH BHD
Fotó: Bankó József

 

* * *


MH Pápa Bázisrepülőtér

Szent István napja, az államalapítás ünnepe alkalmából tartottak ünnepi állománygyűlést az MH Pápa Bázisrepülőtéren augusztus 19-én. A Himnuszt követően ünnepi beszéd hangzott el, majd elismerések átadása következett. Az ünnepi rendezvény Buzás Csaba gitár- és énekműsorával zárult.

Augusztus 20-án kora este Pápa Város Önkormányzata is hivatalos megemlékezést szervezett államalapító királyunkra, Szent Istvánra emlékezve. Az ünnepség koszorúzással kezdődött az Országzászló emlékműnél, ahol katonai tiszteletadás kíséretében helyezték el a megemlékezés virágait a jelenlévők, köztük Turzó Lajos alezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnokhelyettese. Dr. Áldozó Tamás, Pápa város polgármesterének ünnepi beszédét követően a város fúvószenekara, Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara közreműködésével az „István, a király” című rockoperából halhattak dalokat az ünneplők.

Szöveg: Patkó Andrea főtörzsőrmester
Fotó: Dévényi Veronika

 

* * *


MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred


A felderítő ezred katonái idén is megemlékeztek államalapításunk évfordulójáról. Az ünnepi állománygyűlésen Kovács Attila hadnagy mondott beszédet, majd előléptetés, valamint elismerések átadására is sor került. Az ünnepség a Junior Príma díjas ifj. Szerényi Béla és Fekete Márton színvonalas baráti duó népzenei műsorával zárult.

Szöveg és fotó: MH 24. BGFE

 

* * *


MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred


Állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából állománygyűlésen emlékeztek meg a magyar állam alapításáról a területvédelmi ezred katonái Székesfehérváron.

Az ezred csapatzászlójának bevonulása és az elöljáró fogadása után rendhagyó módon a Himnusszal vette kezdetét a rendezvény. Kaló Miklós alezredes, ezredparancsnok-helyettes ünnepi beszédében kitért augusztus 20-a értékére, egy olyan ünnepről, amely összeköt minket, megmutatja, hogy sokkal több bennünk a közös, mint ami szétválaszt. „Ám az érték csak addig érték, amíg valakik azt annak tartják, […] tesznek azért, hogy a jövő számára is érték maradjon.”

Az ünnepség részeként Páli Zoltán ezredes, ezredparancsnok elismeréseket adott át az állományban kiemelkedő teljesítményt nyújtó honvédeknek és megköszönte az állomány eddigi munkáját.

Az állománygyűlést a Szózat dallamai és a csapatzászló elvezetése zárta.

Szöveg és fotó: Józan Tímea hadnagy