Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Állatorvos a Magyar Honvédségnél

Szöveg: honvedelem.hu / honvedkorhaz.hu | Fotó: honvedkorhaz.hu, archív |  2020. november 19. 7:05

A Magyar Honvédség állatorvosa, dr. Szentesi Katalin az MH Egészségügyi Központ Védelem-egészségügyi Igazgatóság Foglalkozás-egészségügyi és Közegészségügyi Intézet munkatársaként teljesít szolgálatot.

Dr_Szentesi_Katalin

Sokrétű feladatai közé tartozik - többek között - a szolgálati állatállomány állategészségügyi ellátásával kapcsolatos feladatok tervezése, az állattartás és alkalmazás állategészségügyi, járványvédelmi, állatvédelmi feltételeinek előírása, megteremtése és fenntartása. Mindemellett a szolgálati állatállomány szükség szerinti selejtezésében és pótlásában működik közre, együttműködve az ambuláns ellátást végző állatorvosokkal. Kidolgozza az állattartást, valamint a kapcsolódó élelmiszerlánc biztonsági feladatokat érintő szakmai állásfoglalásokat, helyszíni szemlét végez, felügyeli az állatgyógyászati készítmények megrendelését, valamint betartja a vonatkozó hatályos polgári jogszabályokat és javaslatot is tesz azok betartására. Részt vesz a Magyar Zoonózis Társaság tudományos ülésein, valamint egyéb szakmai rendezvényeken. Kapcsolatot tart az állatot tartó katonai szervezetekkel, az Állatorvostudományi Egyetemmel, beszállítókkal.

Jelenleg negyvennyolc szolgálati kutya teljesít szolgálatot a Magyar Honvédségnél őr-, járőr-, robbanóanyag-kereső kutyaként, idei évtől pedig a nyomkövető kutya képzés is elindult.

A robbanóanyag-kereső kutyák képzését az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kutyakiképzői végzik, ennek mintájára az idei évben elindult az őrkutya képzés is. A honvédségen kívül eső feladatok ellátása érdekében együttműködési szerződést kötöttek a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központtal, valamint szoros a kapcsolattartás más fegyveres, hivatásos testületekkel, mely rendszeres közös képzésekben, közös feladatokban nyilvánul meg. A járőrkutya határszolgálatban, felsővezetői és nemzetközi rendezvényeken, bemutatók során egészíti ki gazdájának tevékenységét, segítő társként szolgálva őt. Az őrkutya munkaidőn kívül a katonai objektumok, tárgyak védelmét végzi önállóan vagy együttműködve a kutyavezetőjével. A robbanóanyagkereső kutyák nemzeti és nemzetközi szinten is segítik a tűzszerészek munkáját.

kutya_archív_1
Kapcsolódó cikkek
harap_indexkép2

Ha kell, ugat és harap

2020. október 9. 8:27