Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Álmuk, hogy egyszer mesterlövésszé váljanak

Szöveg: Csák Tímea hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2024. július 17. 8:19

SZVD távcsövespuska-szakfelkészítésen vett részt a Magyar Honvédség Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred tizennégy területvédelmi tartalékos katonája Békéscsabán.

2024.07_tavcsovespuska_szakkepzes_tartalekosoknak_CST_01_borito

Hogyan és milyen módszerekkel álcázza magát és egyéni felszerelését a mesterlövész? Erre a kérdésre is választ adott az a foglalkozás, amely a felkészítés egyik kiemelt része volt. A katonáknak a természetben fellelhető növények alkalmazása mellett a kreativitásukra is nagy szükségük volt, hiszen a cél, hogy minél jobban az őket körülvevő környezet részévé váljanak.

A területvédelmi tartalékosok itt az általános kiképzésekhez képest emeltebb szinten ismerkedtek a lőelmélettel, hiszen ahhoz, hogy fegyverüket önállóan és teljes szakértelemmel használni tudják, érteniük kell azt, hogy pontosan mit jelentenek az olyan szakkifejezések, mint például a tetőpont vagy középtalálati pont. Az optikai berendezés és az EDF típusú távcső pontos használatához elengedhetetlen a harcászattechnikai adatok ismerete, amelyek a figyeléshez, valamint távbecsléshez szükségesek.

A kiképzők bemutatták a lézertávmérőt, a giliruhát, a különböző álcázóanyagokat és a hátizsákok málházási alkalmazhatóságát is. A katonák elsajátították az SZVD távcsöves puska harcászattechnikai adatait, megtanulták a fegyver karbantartását, és az optika fegyverre történő beszabályozását is.

2024.07_tavcsovespuska_szakkepzes_tartalekosoknak_CST_06

Egy távcsöves puskát kezelő katona tudásának elengedhetetlen része a katonai tereptan, a koordináták fel- és leszerkesztése, az azimut-vázlat készítése, amely alapján térképpel és tájolóval fel tudja kutatni a célpontját. A foglalkozásokat kisebb távolságokra kihelyezett karók felderítésével kezdte az állomány, majd ahogy fejlődött a megfigyelőképességük, a megfigyeléshez való érzékük, úgy vált lehetségessé a távolság növelése, a karók még rejtettebb kihelyezése, amit nehezített a terepen való mozgásmódok alkalmazása is. A foglalkozások célja, hogy a kiképzendők a legkisebb lényeges részletet is észre tudják venni az általuk figyelt területen.

A katonák az egy hét alatt elsajátították a fekvő, térdelő, ülő és álló tüzelési testhelyzeteket, illetve érdekességként megismerkedtek a páros alkalmazással is, amikor társukat használják stabil támasztékként.

A képzés végére a katonák megértették és megfelelően megtanulták a fegyver működését és használatát. Azonosítani tudják a célt és annak távolságát, és ami a legfontosabb, képesek pontos lövést leadni.

2024.07_tavcsovespuska_szakkepzes_tartalekosoknak_CST_08