Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

HadERŐ: figyelem, lő a SPIKE!

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: archív felvételek |  2024. július 16. 18:42

A pápai MH 47. Bázisrepülőtér mindennapjainak, illetve a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum elhivatott múzeumpedagógusi tevékenységének bemutatása mellett a megújult magyar tüzérség világába enged betekintést az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” című magazinműsor legújabb, július 16-ai adása.

20240716_HadERŐ_montázs

„Figyelem, lő a Spike! Indítás, tűz!” – csöppenünk bele a tatai alakulat acélkockái SPIKE LR2 páncéltörő rakéta szakképzésének zárógyakorlatába, amely során az irányzók és parancsokok már valódi tűzfeladatokat kaptak. A nemében legmodernebbnek tartott eszköznek földről indítva 5,5 kilométer a hatótávolsága, s egyik legnagyobb előnye, hogy a célpontot az elindítása után is ki lehet választani, illetve akár át is lehet helyezni. Megbízhatóságát elsősorban az adja, hogy működése optikai kábellel vezérelt.

„A tűzvezetés az egyik olyan szakterülete a tüzérségi tudásnak, ami hatalmas fejlődésen ment át, mind a valóságban, mind pedig a szimulációs központ tekintetében” – fogalmaz Molnár László zászlós, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonája. Mint mondja, az Acélkockák oktatása a korábbihoz nem fogható módon, teljesen digitalizáltan zajlik az alakulat Kupolaként ismert épületében, mely Közép-Európa egyik legfejlettebb szimulációs központja.

Pápa_bázisrepülőtér_montázs

A pápai MH 47. Bázisrepülőtér széleskörű feladatrendszerének egyik legfontosabb eleme a stratégiai légiszállító képesség. „Itt egy nemzetközi közösség dolgozik együtt a Magyar Honvédségért és a NATO feladatokért is” – hangsúlyozta Turzó Lajos alezredes, az alakulat parancsnokhelyettese. Hozzátette: ez azzal jár, hogy a bázisnak befogadó nemzeti támogatást kell nyújtania a NATO szövetségesek felé, mely többek között infrastrukturális szolgáltatásból, üzemanyagutántöltésből és utaskezelésből áll.

„Gyakorlatilag percenkénti koordinációt igényel ekkora létszámú haderő fogadása, kiszolgálása és támogatása” – emelte ki az alakulat képességeit egy, a közelmúltban több száz katona részvételével Pápán is zajlott nemzetközi gyakorlat (Swift Response 2024) kapcsán.

2024_Bálna_Honvédelmi_Központ

A Bálna Honvédelmi Központ rendkívül sok változatos program színhelye, jó néhány rendhagyó tárlatvezetés és foglalkozás otthona. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum múzeumpedagógusai által tartott „Huszármese” foglalkozás keretében a gyerekek az élő interpretáció által közelebbről is megismerkedhettek nemzetünk katonamúltjával, hadtörténelmével – a jelenkor fontos honvédelmi helyszínén.

Az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” magazinműsor július 16-ai adása itt érhető el.