Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Álom Budapesten: leszállt a gigász

Szöveg: JETfly |  2008. január 20. 7:30

2008. január 19. minden bizonnyal bevonul a magyar repüléstörténetbe, hiszen ezen a napon délelőtt először szállt le Ferihegyen a világ legnagyobb repülőgépe, az ukrán Antonov An-225 Mrija (azaz Álom).

Az An-225-ös a Kijev melletti Gostomel repülőtérről startolt – az előzetes tervekkel ellentétben egy nappal később – szombat reggel és mintegy 90 percnyi repülés után nem sokkal 11 óra után rendkívül rossz, ködös és esős időben landolt a ferihegyi repülőtér hosszabbik, 3700 méteres leszállópályáján.

Az óriási repülőgép ezt követően a gurulóúton a sajtó képviselői előtt lassan, méltóságteljesen gurult az irányítótorony melletti állóhelyre. A Budapest Airport szakemberei gondosan felkészültek az An-225-ös fogadására, minden mozdulatát előre megtervezték. Az érkezés, a kiszolgálás és az indulás alatt a repülőtér zavartalanul üzemel.
A Mrija speciális műszereket, úgynevezett szeizmikus vibrátorokat szállít Ománba. A rakomány tömege mintegy 180 tonna.

Az Antonov Airlines óriásgépét azért bérelték fel erre a fuvarra, mivel egyszerre képes a hatalmas mennyiségű szállítmány eljuttatására az arab államba. A MOL megbízásából szénhidrogén kutatáshoz szükségesek az értékes műszerek. A szeizmikus vibrátorok egyenként 24 tonnásak, ezekből ötöt visz el egyszerre a Mrija, plusz számos kiegészítő berendezés is a fedélzetre kerül.
A gép – a rakodás befejezése után – szombat éjjel startolt el Ferihegyről.

Az An–225-ös elképesztő méretei és hatalmas teljesítménye révén az elmúlt két évtizedben számos rekordot állított fel, melyek a Guiness Rekordok könyvébe is bekerültek. Ugyanakkor a FAI (Federation Aeronautique Internationale) honlapján az általuk hitelesített rekordok is megtekinthetőek.

Hossz: 84 m
Fesztáv: 88,4 m
Magasság: 18,1 m
Legnagyobb felszállótömeg: 600 000 kg
Legnagyobb hasznos terhelés: 250 000 kg
Utazósebesség: 800 km/h
Utazómagasság: 9000 m
Legnagyobb repülési távolság: 15 400 km

Az Antonov An–225-ös ezelőtt még soha nem szállt le hazánk területén, fogadására a ferihegyi légikikötőn kívül a többi létesítmény valószínűleg nem is lett volna alkalmas.

1595871618
 

Címkéklőtér