Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Altisztavatás 2023: utolsó simítások

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Kormány Gábor |  2023. július 14. 16:01

Július tizenötödikén több mint 300 katona tesz ünnepélyes altiszti esküt és kötelezi el magát a haza fegyveres védelmére a Hősök terén. A Magyar Honvédség altisztjei a szombati ceremóniát megelőző napon főpróbán gyakorolták az ünnepség minden egyes mozzanatát.

A főváros péntek délelőtti forgatagának kellős közepén végrehajtott parádé teljesen ugyanaz, mint a szombati ünnepségé, s bár igaz, hogy a főpróba minden protokolláris eleme megegyezett a nagy napéval, mégis minden sorban és oszlopban álló katona tudja, hogy a katarzissal felérő élmény még várat magára. Itt és most ugyanis a figyelem a precíz végrehajtáson, a még esetleges hibák javításán és a katonás mozdulatok pontosításán volt.

Noha sokan már ma is érezték, hogy életük fontos kilométerkövét érik el egyszerre dobbanó lépteikkel, a magasztos érzés majd csak élesben, az állami és katonai elöljárók, illetve a szerető családtagok körében közösen elkiáltott eskü elszavalásával jön majd csak el. Annyi azonban bizonyos, hogy a nap végén minden leendő altiszt úgy hagyta el az ünnepségnek még nagyobb méltóságot kölcsönző Hősök terét, hogy mindenki pontosan tudja mi vár rá a következő, altiszti életük első napján.

20230714_KG_hosoktere_altisztavatas_foproba_004

A főpróbát személyesen is megtekintő dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke „magas szintű, professzionális és méltóságteljes” végrehajtásnak nevezte az altisztek teljesítményét. A július 15-én, szombaton délelőtt 9 órakor kezdődő altisztavatást a Katonai Filmstúdió munkatársainak jóvoltából azok is figyelemmel kísérhetik, akik nem tudnak személyesen jelen lenni. Az élő közvetítést a Magyar Honvédség Facebook oldalán tekinthetik majd meg.

Kapcsolódó cikkek