Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerika és Irán: marad az erélyesség

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. január 27. 7:36

Az Egyesült Államok “erélyes” politikát folytat majd Iránnal szemben, amely magában foglalja a “közvetlen diplomáciát” is – közölte hétfőn az Egyesült Államok új ENSZ-nagykövete.

“Továbbra is mélységesen aggaszt bennünket az iráni atomprogram miatt a térséget, az Egyesült Államokat és az egész nemzetközi közösséget fenyegető veszély" – jelentette ki Susan Rice, aki kinevezése óta először nyilatkozott a sajtónak. Előzőleg az új amerikai ENSZ-nagykövet háromnegyed órán át tárgyalt zárt ajtók mögött Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral.

“Alig várjuk, hogy erélyes politikába kezdjünk, amely magában foglalja az Iránnal szembeni közvetlen diplomáciát is, valamint a P5+1 (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) keretében történő együttműködésünket és partnerségünket" – tette hozzá Susan Rice az ENSZ székhelyén adott első sajtónyilatkozatában.

George Bush előző elnök kormányzata tavaly egy negyedik szankciósorozatot akart elfogadtatni az urándúsítás felfüggesztését elutasító Teheránnal szemben.

Az Egyesült Államok, az Európai Unió és más nyugati államok azzal gyanúsítják Teheránt, hogy atomfegyver előállítására törekszik, míg Irán kitart amellett, hogy atomprogramja kizárólag energiatermelési célokat szolgál.