Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerika hadihajókat küld a japán vizekre

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. március 26. 13:40

Provokációnak tartaná Phenjan tervezett rakétakísérletét az Egyesült Államok, ezért Washington már Észak-Korea közelébe küldte két rakétaelhárító rendszerrel felszerelt torpedórombolóját. Phenjan már korábban bejelentette, hogy április elején egy műholdat akar felbocsátani, de az USA szerint ez csak egy ballisztikus rakétakísérletet leplez.

A tervezett észak-koreai rakétakísérletre válaszul az amerikai hadiflotta kivezényelte a Japán körüli vizekre két, rakétaelhárító rendszerrel felszerelt torpedórombolóját.
A rakéták észlelésére és elfogására alkalmas amerikai hadihajók, az Aegis rendszerrel felszerelt McCain és Chafee torpedórombolók a Japán délnyugati részén fekvő Szaszebo város kikötőjéből indultak el szerdán a nyílt vizekre.

“Minden eshetőségre felkészültünk" – mondta a szóvivő.
A szaszebói kikötőben horgonyoz a szintén Aegisszel felszerelt Curtis Wilbur amerikai romboló, illetve a Kongo és a Sokai japán romboló is, amelyek bármely pillanatban mozgósíthatóak. Az észak-japáni Aomori kikötőjéből csütörtökön indul el egyelőre meg nem határozott helyére a Stethem amerikai romboló, közölte az amerikai haditengerészet.

“Az Egyesült Államok provokációként értékelné azt, ha Észak-Korea rakétaindítást hajtana végre" – jelentette ki szerdán az amerikai külügyminiszter. Hillary Clinton arra reagált, hogy japán biztonsági források kedden jelezték, Észak-Korea már indítóállásba helyezte a gyaníthatóan Taepodong-2 típusú, nagy hatótávolságú ballisztikus hordozóeszközt.

Clinton figyelmeztette Phenjant, ha valóban végrehajtja a kilátásba helyezett rakétaindítását, annak következményeit neki kell viselnie.

Észak-Korea már korábban bejelentette, hogy várhatóan április 4-8. között műholdat akar pályára állítani, ezért felbocsát egy nagy hatótávolságú rakétát, amelynek röppályája Japán területe fölött ívelhet át. A nyugati megfigyelők ugyanakkor azt feltételezik, hogy a kommunista rezsim valójában rakétakísérletet hajt végre, amitől az ENSZ 2006-ban eltiltotta.

Észak-Korea 1998 nyarán már kisebb nemzetközi válságot robbantott ki azzal, hogy elindított egy nagy hatótávolságú, Taepodong-1 típusú “műholdhordozó" rakétát, amely átrepült Japán fő szigete felett. A rakétakísérlet után Japán amerikai segítséggel rakétavédelmi pajzsot épített ki.