Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerika nem tett le a Lengyelországba telepítendő rakétákról

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. február 27. 9:26

A lengyel külügyminiszter biztosítékokat kapott az új amerikai kormányzattól, hogy Washington kitart a Patriot típusú, rendkívül korszerű légvédelmi rakéták lengyelországi telepítése mellett.

Ezt Radek Sikorski azt követően mondta, hogy Washingtonban találkozott Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel.

Mint megfigyelők emlékeztetnek rá, Washington egy Patriot-üteg telepítését eredetileg egyfajta “jutalomnak" szánta azért, mert Varsó elfogadta, hogy az amerikaiak – tervezett európai rakétavédelmi rendszerük keretében – elfogórakétákat helyezhessenek el az ország területén.

Barack Obama amerikai elnök azonban még nem döntött, vajon folytatja-e elődjének a rakétavédelmi rendszer kiépítésére vonatkozó terveit. Magas rangú washingtoni illetékesek szerint az új kormányzat elvben támogatja a rakétavédelem ügyét, azonban a rendszernek költséghatékonynak, illetve technikailag megbízhatónak kell lennie, s nem szabad erőforrásokat elvonnia más, sürgetőbb problémák megoldásától.

Egy lengyel tévéállomás csütörtöki beszámolója szerint Clinton biztosította Sikorskit arról, hogy az Egyesült Államok mindenképp telepít Patriot-rakétákat Lengyelországba.

Varsó azért egyezett bele a rakétavédelmi rendszerhez szükséges elfogórakéták befogadásába, s azért lobbizott a Patriot-rakétákért, mert azt remélte, hogy az amerikaiakkal kialakított szorosabb katonai kapcsolatok fokozzák majd biztonságát Oroszországgal szemben.

Moszkva az amerikai rakétavédelmi rendszer telepítését határozottan ellenzi, ám a Patriotok ügyében a jelek szerint már nem ilyen elutasító.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön azt közölte, hogy Oroszországot nem aggasztja Lengyelország haditechnikai együttműködése más országokkal, s a Patriotok tervezett telepítését nem kívánja kommentálni.