Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kemény, de végrehajtható feladatok

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. február 27. 11:47

Tömböl László mérnök vezérezredes, a Honvéd Vezérkar Főnöke és Benkő Tibor altábornagy, az MH ÖHP parancsnoka egyaránt felszólalt az Összhaderőnemi Parancsnokság feladatszabó értekezletén.

Benkő Tibor altábornagy rendhagyó módon tartotta meg a szervezet elmúlt évi feladatainak értékelését. Az egyes szakterületek munkájának minősítését követően a levonta a tapasztalatokat és azonnal feladatot szabott, a határidő megjelölésével a hiányosságok felszámolására. Értékelésre került többek között a békevezetés, a tervezési fegyelem, a belső tájékoztatási rendszer működtetése, a műveletirányítás és alkalmazás, a parancsnokok és törzsek felkészültsége. Külön hangsúlyt kapott a parancsnoki feladatokon belül a katonákkal folytatott párbeszéd erősítése és az, hogy ezt a különböző fórumokon és egyéb rendezvényeken kell biztosítani, mert így segíthetik elő a személyi állomány megtartását.

Kiemelten foglalkozott a parancsnokság békeműveletekben való szerepével, kihangsúlyozva, hogy történtek változások ezen a területen, de az elmúlt évben is a legnagyobb figyelmet az afganisztáni missziók felkészítésére fordították. Új eszközök lettek rendszeresítve a házilag készített robbanó eszközök elleni védelemhez. 2008. október 1-ével, a magyarok átvették a kabuli repülőtér védelmét, amit eddig kiválóan végeznek. Nagyon fontos a misszióban a tapasztalatok gyűjtése azért, hogy ezek a következő váltások felkészítésében felhasználhatók legyenek. Az elmúlt évben 2009 katona volt békehadműveletben, ez a meglévő állomány 13,4 százaléka. A missziókba egyre nehezebb a személyi állomány biztosítása. Ez abból is ered, hogy elég nagy hiányok vannak a személyi állomány létszámában, különösen rossz a feltöltöttség a szerződéses állomány körében. A missziókban résztvevők családtagjaival való foglalkozást jobban előtérbe kell helyezni, meg kell találni azokat a formákat, amellyel a kapcsolattartás megvalósítható.

Prioritásokat kellett kijelölni a költségvetés felhasználásában is. Az ellenőrzések során megállapították, hogy több alakulatnál gondok akadnak a takarékos gazdálkodással, és a beszerzési eljárások is sok esetben elhúzódnak. Az értékelt időszak logisztikai biztosítását nehezítette a közbeszerzési eljárások újabb szigorodása. A nehézségek ellenére képesek voltak az elmúlt év kihívásainak eredményesen megfelelni. A tapasztalatokat elemezni kell, mert a hiányosságok csak így szüntethetők meg.

Benkő Tibor megköszönte az egész személyi állomány elmúlt évben végzett munkáját, és 2009 fő feladatai között a katonai szervezetek struktúrájának megszilárdítását, a békehadműveletek személyi, tárgyi feltételeinek javítását, a békehelyzettől eltérő viszonyokban a tevékenység javítását, a toborzó és megtartó képesség fejlesztését emelte ki. A feladatszabás során szervezetekre, alakulatokra menően határozta meg a legfontosabb teendőket. A feladatok a hadműveleti tervezéstől és felkészítéstől a technikai eszközök fogadásáig, a kezelőszemélyzet felkészítéséig, a repülésbiztonság fokozásától az internetes toborzás megvalósításáig sok területet fogtak át. Kérte az értekezleten részt vevő parancsnokokat: a jelenlegi helyzetben úgy rendezzék a dolgaikat, hogy a megszorítások a személyi állományt, valamint a kiképzést és felkészítést kevésbé érintsék. Megerősítette, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan zéró tolerancia elve továbbra is fennáll a kábítószer és alkohol fogyasztók esetén. A feladatszabást a tábornok a következővel zárta: „Nehéz évet zártunk, de a mostani még nehezebb lesz!"

Tömböl László vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke megköszönte az állomány elmúlt évben végzett munkáját. Úgy értékelte, hogy a fő célt, az új szervezeti és vezetési rendszer stabilizálását megvalósították. “A 2009. évi feladatokat is csak úgy lehet eredményesen végrehajtani, ha beszélünk a beosztottakkal és megértetjük velük a nehézségeket. Ebben a helyzetben át kell értékelni a rövid távú terveinket, meg kell nézni, melyek azok a feladatok, amelyek az alaprendeltetéshez nem kötődnek és ezért elhagyhatók", mondta a vezérkari főnök. A jelenlegi elképzelések szerint 2009-ben elmaradnak olyan rendezvények, mint a repülőnap, vagy a honvédségi majális és bár fájó dolog, de a külső társadalmi rendezvények nagy részében sem tudnak szerepet vállalni. Az állami ünnepi rendezvényeken, koszorúzásokon viszont ott kell lennie a katonai szervezetek képviselőinknek. Tömböl László szerint az első és legfontosabb idén a személyi állomány és annak megtartása; a parancsnoki állománynak ennek értelmében nagyobb figyelmet kell fordítania a beosztottakra. “A nehéz helyzetbe kerülőket ne hagyják egyedül, segítsék a helyzetük jobbra fordulását, erre vannak lehetőségeink", mondta. Ahhoz, hogy az alakulatok még életképesebbek legyenek, háromezer beosztást terveznek feltölteni; e munka megkívánja a toborzórendszer fejlesztését is. Megegyezés alakult ki abban is, hogy a csapatoknál a humán szervezeteket vissza kell állítani, valamint szükséges, hogy a katonai pályára jelentkezők alkalmassági vizsgálatát felgyorsítsák.

Mint azt a vezérkari főnök hangsúlyozta, 2009 nehéz év lesz, de a feladatok végrehajthatók. Tömböl László azt kérte a teljes személyi állománytól, hogy becsülettel és tisztességgel, nagyfokú szakmai hozzáértéssel segítsék a feladatok maradéktalan végrehajtását.

Fotók: Dévényi Vera