Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerika ragaszkodik a kirgiz bázisokhoz

Szöveg: coolpolitika.hu/honvedelem.hu |  2009. január 21. 8:59

Nem szünteti meg légi támaszpontját az Egyesült Államok Kirgíziában, sőt, jelentősen megnövelné az ott állomásozó katonáinak létszámát – jelentette ki biskeki látogatása alatt az amerikai hadsereg közel-keleti és afganisztáni hadműveleteit ellenőrző David Petraeus tábornok.

A magas rangú katonatiszt igyekezett eloszlatni azokat a korábban felröppent híreket, miszerint a kirgiz vezetés megállapodott Moszkvával, és felbontja a légi bázis bérleti szerződését Washingtonnal.
Biskeki tárgyalásai után a tábornok hangsúlyozta: a kirgiz vezetés meggyőzte őt afelől, hogy az amerikai támaszpont bezáratásával kapcsolatban megjelent sajtóhírek teljesen alaptalanok. Washington pedig azt tervezi, hogy a közeljövőben 30 ezer fővel növeli a bázison állomásozó kontingensét az afganisztáni helyzet romlása miatt.

Az amerikai légi támaszpontot a Biskek melletti Manaszban 2001-ben hozták létre ENSZ-mandátummal az afganisztáni műveletek támogatására. Jelenleg mintegy ezer amerikai katona teljesít ott szolgálatot.

Petraeus tábornok emlékeztetett: Kirgízia évente átlagosan 150 millió dollárt kap az Egyesült Államoktól különböző programok támogatására. Ebből évi 63 millió dollárt költ Washington a manaszi támaszponttal kapcsolatos kiadásokra, beleértve a bázison dolgozó kirgizek fizetését is. Kiemelte, hogy idén az amerikai kormány újabb 25 millió dollárt különített el Kirgízia számára a terrorizmus és a drogkereskedelem elleni harcra.

Oroszország ugyanakkor nem örül az amerikai katonai jelenlétnek a közép-ázsiai volt szovjet térségben, ezért Biskektől 2005 óta követeli, hogy bontsa fel a támaszpont bérleti szerződését. Moszkvának nyilvánvalóan csalódást okozott kijelentésével Petraeus, hiszen eddig úgy tudták, a múlt év végén megegyeztek a kirgiz vezetéssel, hogy Biskek felbontja a bázis használatára vonatkozó szerződését Washingtonnal, cserébe pedig Oroszország segít a közép-ázsiai ország pénzügyi gondjainak megoldásában – írta a Kommerszant orosz és kirgiz diplomáciai forrásokra hivatkozva. Az orosz internetes lap szerint Moszkva 1,7 milliárd dolláros hosszú lejáratú hitelt ígért Kirgíziának, továbbá a bázis amerikai használatának megszűnésével jelentkező költségvetési hiány fedezését.

Elemzők szerint jelenleg a kirgiz vezetés egyszerre alkudozik Moszkvával és Washingtonnal. Kurmanbek Bakijev elnök januárra tervezett moszkvai útját állítólag azért halasztották későbbre, mert a kirgiz államfő még nem tudott dönteni az amerikai bázis kérdésében.

Sokat mondó az is, hogy Bakijev elnök nem fogadta Petraeust. Így ha Moszkvában számon kérnék, mondhatja, hogy semmiféle ígéretet nem tett az amerikai tábornoknak.