Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ruandai csapatok léptek Kongó területére

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. január 21. 9:04

A kongói kormány kérésére ruandai csapatok léptek kedden az ország területére, hogy a kongói katonákkal vállvetve szálljanak harcba a Ruandából korábban elmenekült és a szomszéd ország keleti részén tevékenykedő hutu lázadókkal.

Lambert Mende, a Kongói Demokratikus Köztársaság kormányának a szóvivője közölte, hogy “megfigyelők" érkeztek Kongóba “az oltalmukat szolgáló biztonsági kontingenseikkel együtt", s a hadművelet 10-15 napot vesz igénybe.

Diplomáciai források szerint a kongói és a ruandai kormány decemberi megállapodásával összhangban 1500-2000 ruandai katona lépte át a határt. Más források szerint 800-1500 ruandai katona érkezett az Észak-Kivu tartományi székvárosától, Gomától mintegy 35 kilométerre északra fekvő Kibumbába.

Bár a kormány megfigyelő misszió érkezéséről tájékoztatott, helyzetelemzők szerint ennél többről van szó, a ruandaiak a kongói katonákkal együtt indítanak hajtóvadászatot a hutu lázadók után, akiknek többsége az 1994-es ruandai népirtás után a felelősségre vonás elől menekült a Kongó Demokratikus Köztársaságba. A ruandai lázadók jelentik a legfőbb akadályt a természeti kincsekben gazdag Kelet-Kongó békéjén a megteremtése útjában.

A kongói hatóságok a hadműveletek körzetébe nem engedik be az ENSZ békefenntartóit