Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai állampolgárokat vádolnak terrorizmussal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 18. 6:26

Terrorcselekmények előkészítésének gyanúja miatt vádat emelt egy pakisztáni bíróság öt muszlim vallású amerikai fiatalember ellen, akiket decemberben fogtak el a dél-ázsiai országban. A huszonéves, Washington környékéről érkezett diákok ügyvédjük, Haszan Dasztagir szerint tagadták, hogy háborút akartak volna viselni Pakisztán nyugati szövetségesei ellen.

A vádlottakat akár életfogytiglanra is ítélhetik.

A pert a Pandzsáb tartománybeli Szagodha városban folyik, ahol az öt férfit elfogták. A következő tárgyalást március 31-re tűzték ki, amikor az ügyész előterjeszti a bizonyítékokat, és felsorakoztatja tanúit.

A rendőrség elfogott e-mailekre hivatkozva azt állítja, hogy a vádlottak megpróbáltak az interneten kapcsolatba lépni pakisztáni szélsőségesekkel, hogy az ő oldalukon intézzenek támadásokat a térségben állomásozó amerikai és más nyugati csapatok ellen.

A vád szerint azt öt amerikai – akik közül kettő pakisztáni, egy egyiptomi, egy jemeni, egy pedig eritreai származású – adományokat is gyűjtött terrorcselekmények támogatásához.

A vádlottak ártatlannak vallották magukat, és azt mondták, hogy csupán anyagi és orvosi segítséget hoztak muszlim testvéreiknek. Mi több, kínzással vádolták meg az FBI-t és a pakisztáni rendőrséget, valamit azzal, hogy a két szervezet csapdába csalta őket.

Pakisztán kormánya hadat visel az ország területén tevékenykedő iszlámista szélsőségesek ellen. Iszlámábádra emellett erős amerikai nyomás nehezedik annak érdekében, hogy vessen véget a tálibok határon átnyúló akcióinak, s ezzel segítsen az Egyesült Államok vezette nemzetközi erőknek a szomszédos Afganisztán stabilizálásában.