Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai dróntámadás Pakisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 11. 11:49

Négy iszlamista felkelő vesztette életét május 10-én, kedden Pakisztán északnyugati, törzsi területén, az afgán határ közelében egy amerikai, pilóta nélküli repülőgép támadásában – közölték pakisztáni hírszerzési tisztségviselők. Oszama bin Laden május 2-i megölése óta ez már a második dróntámadás, amelyet az Egyesült Államok végrehajtott Pakisztán területén. A terrorista vezér megölésének körülményei fokozták a két állam közötti feszültséget, bár az eddigi tapasztalatok azt mutatják, Washington az ilyen érzékeny időszakban sem fogja vissza magát a szélsőségesek elleni harcban.

A kedden kilőtt rakéták egy járműbe csapódtak az al-Kaidával szövetségben álló pakisztáni tálibok egyik fellegvárának számító Dél-Vazirisztánban, Baghar térségében. Az offenzíva következtében négy – állítólag arab – harcos vesztette életét.

Kedd reggel szintén Pakisztán északnyugati részén, Nausera városában két rendőr meghalt és hat megsebesült, amikor egy bíróság épülete előtt pokolgép robbant. Liakat Ali Khan területi rendőrkapitány szerint azért ezt az épületet vették célba, mert itt folytatnak eljárást számos terrorizmussal gyanúsított személy és bűntársaik ellen. A pakisztáni tálibok bin Laden megölését követően bosszút esküdtek, a pakisztáni biztonsági szolgálatok és az amerikai érdekeltségek elleni merényleteik fokozását ígérve.

A pakisztáni tálibok 2007-ben kötöttek szövetséget az al-Kaidával, és 2007 nyarán hirdettek dzsihádot (szent háborút) Iszlámábád ellen, amiért a pakisztáni vezetés támogatta Washingtont a 2001 óta tartó „terrorizmus elleni háborújában".