Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai és brit katonák is felvonulhatnak Moszkvában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. január 22. 7:16

A moszkvai Vörös téren a Győzelem napján, május 9-én tartott díszszemlék történetében először Oroszország második világháborús szövetségesei, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország katonai egységeit is meghívták a felvonulásra. Párizs elfogadta a meghívást, Washington és London még nem válaszolt.

Vlagyimir Kozsinra, az illetékes elnöki hivatal vezetőjére hivatkozva. Kozsin az Eho Moszkvi című rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy az említett országok katonai vezetésével már megállapodtak a részletekről, a politikai döntés hamarosan várható.

A hetvenfős francia részvételről szóló döntésről az ország moszkvai nagykövete számolt be a Kommerszant című lapnak. Eszerint a francia hadsereget a légierő képviseli, és a legendás Normandia-Nyeman repülőezred zászlaja alatt vesz részt a szemlén.

A háború végének 65. évfordulóján tartott díszszemlére eredetileg politikai vezetőket nem akartak meghívni, de Kozsin azt mondta, hogy Nicolas Sarkozy francia elnök részvételére biztosan számítanak, szó van Barack Obama amerikai elnök látogatásáról is, de ez még nem dőlt el, akárcsak Gordon Brown brit miniszterelnök részvételének kérdése. Tony Blair akkori brit kormányfő a győzelem 60. évfordulója idején az éppen erősen megromlott brit-orosz kapcsolatok miatt nem fogadta el a meghívást. A kapcsolatok azóta nem javultak jelentősen, de Brown még nem döntött.

Meghívták az évfordulós ünnepségekre a Független Államok Közösségéhez tartozó országok államfőit is, kivéve Miheil Szaakasvili grúz elnököt.