Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai fegyverek a mexikói bűnbandáknak

2007. november 26. 11:59

A mexikói kormánynak és a médiának elege van abból, hogy az Egyesült Államokból becsempészett fegyverek nagy része a különböző bűnbandák és az újra fellendülő gerilla-szervezetek (például EPR) kezébe kerül.

A mexikói gengszterek főként az amerikai gépkarabélyokat részesítik előnyben, de fegyverarzenáljuk különböző orosz Kalasnyikov típusokat is felvonultat. A fegyvercsempészet jelensége bizonyítottan jelen van Mexikóban és a nyilvánosságra került adatok alapján körülbelül naponta 2000 fegyvert csempésznek át az USA-ból.

A két állam a fegyvercsempészet megoldatlan kérdésében egymásra mutogat, és mindketten azt állítják, hogy a problémát a határokon belül kellene megoldani. Ugyanakkor be kell látni, hogy hatékony előrelépéseket csak összehangolt intézkedések keretein belül lehetne tenni.

Az is nagy problémát jelent, hogy a különböző fegyveres show-k (például Arizonában és Texasban) lehetőséget teremtenek a bűnözőknek, hogy jó minőségű fegyvereket vásároljanak, amit aztán átcsempésznek a határon. A mexikói hadsereg folyamatosan ellenőrzi a csempészett fegyvereket, legutóbb október közepén a határmenti Tamaulipas-ban bukkantak rá 13db AR-15-re és 11 db AK-47-re.

A fegyvercsempészet elleni küzdelem mellett számos egyéb aktualitás is érinti a mexikói hadsereget. Kitűzött célként szerepel, hogy több nőt toborozzanak be a seregbe, ahol többek között mérnöki és adminisztratív pozíciókat tölthetnek be, de pilótaként is számítanak rájuk. Jelenleg a 191000 szolgálatban lévő katona közül 6300 nő, és ezt a számot szeretnék 2012-re további 2600-al növelni.

Mexikónak nagy problémát okoz a kábítószer elleni végeláthatatlan küzdelem is.

Az Egyesült Államok első lépésben 500 millió dollárral szeretne hozzájárulni Mexikó kábítószer-ellenes kampányához, ami kiterjed helikopterek és egyéb kommunikációs eszközök beszerzésére is. Szigorítani kell a kábítószerrel kapcsolatba hozható bűncselekmények megtorlását is, hiszen ebben az évben eddig már körülbelül 2350 ember vesztette életét főként a drog-kartellek között folyó harcokban.

Ezen kartellok (például Sinaloa, Gulf, Juarez) működését kell visszaszorítani, ugyanis az Egyesült Államokban zajló illegális kábítószer kereskedelem nagy része rajtuk keresztül zajlik.

(Háború Művészete)