Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szabotázs miatt nem tudtak leszállni

2007. november 26. 11:48

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveres szárnya elleni hadműveletről visszatérve a török F-16-osok kommunikációs problémák következtében képtelenek voltak a leszállásra. Az események kivizsgálása beigazolta azt a gyanút, hogy a Türk Telekom telekommunikációs kábeleinek üzemszünetét Diyarbakirban szabotázs okozta.

A háromhetes nyomozás során összesen 17 gyanúsítottat állítottak elő, többek között a Török Telecommunication Workers Union (Türkiye Haber-Is) három tagját is, akik tüntetésre érkeztek Diyarbakirba.

A kihallgatások során kiderült, hogy a szabotázs a 2. Harcászati Légierő-parancsnokság kommunikációs vonalai ellen irányult. Arra is fény derült, hogy a rongálók elvágták a TAFIKS elnevezésű speciális hálózat kábeleit is, ami a Török Fegyveres Erők (TSK) kommunikációjának fő csatornája volt.

Az információhiány következtében az F-16-osok, melyek légi támogatást nyújtottak a PKK elleni hadművelet során, nem tudtak leszállni a diyarbakiri katonai repülőtéren. Ehelyett Malatyában és Adanában kaptak engedélyt a leszállásra.