Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai fregatt pakisztáni módra

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2011. április 1. 20:22

Március 21-én hajózott ki a floridai Mayport haditengerészeti kikötőből Pakisztán felújított hadihajója, a PNS Alamgir. Az egykoron a U.S. Navy-t erősítő Oliver Hazard Perry-osztályú fregattot 2010 áprilisában, 78 millió dollárért vásárolta meg Pakisztán. A tavaly augusztusi hivatalos átadási ceremóniát követően a hajó felújítási munkálatait az Egyesült Államokban végezték.

Az amerikai haditengerészetnél korábban USS McInerney néven hadrendbe állított fregatt 31 évnyi szolgálat után búcsúzott az Egyesült Államoktól. A modernizációs munkálatok – többek között – kiterjedtek a hadihajó elektronikai, navigációs és fegyverrendszereire is, ezzel párhuzamosan pedig zajlott a 240 fős pakisztáni személyzet USA-ban történő kiképzése is. A hajó fegyverzetét a torpedóvetők mellett hajó elleni rakéták és egy 76 milliméteres gépágyú alkotja, de alkalmas két SH-60 Seahawk típusú többfeladatú helikopter hordozására is.

A PNS Alamgir az előzetes tervek szerint Mayportból való kihajózását követően 53 nap múlva érkezhet meg Karachiba. A modernizált fregatt a jövőben kulcsfontosságú szerepet tölthet be a koalíciós haditengerészeti erők kalózok, terrorizmus, illetve a kábítószer-kereskedelem elleni összefogásában, az Ádeni-öbölben, az Arab-tengeren, az Indiai-óceánon és a Vörös-tengeren egyaránt.

Itt még az amerikai haditengerészet állományában: USS McInerney