Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai katona erőszakolt meg egy japán lányt

Szöveg: hirado.hu/FH/honvedelem.hu |  2008. február 12. 12:43

Több japán kormánytag, közük a miniszterelnök is felháborodását fejezte ki kedden, miután egy amerikai katona állítólag megerőszakolt egy 14 éves japán lányt Okinava városában. A 38 éves amerikai tengerészt hétfőn vették őrizetbe.

Jaszuó Fukuda kormányfő egy parlamenti bizottság előtt “megbocsáthatatlannak" nevezte az esetet, felelevenítve, hogy ez nem az első ilyen bűntény volt, és “mégis újra megtörtént". 1995-ben az amerikai katonák távozását követelő tömegtüntetések voltak Japánban, miután három amerikai katona megerőszakolt egy 12 éves japán lányt.

A szigetországban több mint negyvenezer amerikai katona állomásozik, többségük Okinava városában, ahol a helybeliek rendszeresen panaszkodnak a katonák által elkövetett bűncselekmények miatt.

Maszahiko Komura japán külügyminiszter az üggyel kapcsolatban kijelentette: “elég volt", míg a védelmi miniszter közölte, hogy az esetnek nagy hatása lesz a japán-amerikai kapcsolatokra.

Szakértők szerint azonban nem valószínű, hogy a mostani esetnek komoly hatása lesz a két ország diplomáciai kapcsolatára.

A 38 éves Tyrone Luther Hadnott-ot, aki a Courney Base Camp-en szolgál hétfőn vették őrizetbe Okinava városban a vasárnap történt állítólagos erőszakolás miatt. A rendőrség elmondása szerint az amerikai férfi tagadta, hogy megerőszakolta volna a lányt, és csak annyit ismerte be, hogy csókolgatta. Az egyik japán televízió információ szerint azonban azt is bevallotta, hogy belenyúlt a lány bugyijába is.