Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Menetben a szentendrei katonák

Szöveg: Palotás Levente |  2008. február 12. 13:47

Újabb fontos mozzanathoz érkezett a még 2007. decemberében bevonult szerződéses legénységi állomány kiképzése Szentendrén. A katonák végrehajtották életük első komplex harcászati foglalkozását, ennek keretében a menet és a menetbiztosítás feladatait sajátították el szakasz kötelékben.

A Központi Kiképző Bázis csobánkai gyakorlótere változatos terepadottságaival remek lehetőséget nyújt az ilyen menetgyakorlatok kivitelezésére, a katonák nyílt terepen, fedett területen és keskeny hegyi ösvényeken egyaránt begyakorolhatják a menetbiztosítás különböző módszereit.

A szakaszoknak a menetgyakorlaton a körülményekhez igazodva kellett teljesíteniük nappal és éjszaka a kijelölt távot a korábban tanult és az előkészítő foglalkozásokon begyakoroltak alapján. A kiképzők a menet során különböző szituációkkal nehezítették a katonák dolgát, amelyek során éles szemmel figyelték, hogyan reagálnak a váratlan helyzetekben, miként tudják a már elméletben tanulta

1595873129
kat átültetni a gyakorlatba.

Először a kiképzőket kérdeztük tapasztalataikról:
Tímár István őrmester elmondta, hogy a katonák nagyon lelkesen álltak hozzá a feladatokhoz, újszerű és érdekes volt számukra ez a gyakorlat, először most szembesültek azzal, hogyan kell 25-30 főnek szorosan együtt dolgoznia. Összességében képesek voltak jól együttműködni és a megoldani a helyzeteket, de természetesen még érződik a tapasztalatlanságuk.

Batáry Tamás őrmester is hangsúlyozta, hogy jól ment a gyakorlati feladatok végrehajtása és megtapasztalták a katonák, hogy mennyire függnek egymástól, most még csak a gyakorlótéren, de később akár a világ bármely pontján valós helyzetekben is. Kiemelte, hogy a katonahölgyek is nagyon motiváltak és kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a menetgyakorlaton.

A gyakorlat után megkérdeztük a végrehajtókat is, ők hogyan éreztél magukat a menet során, milyen tapasztalatokat szereztek a csobánkai gyakorlótéren.

Berkesné Farkas Henriett honvéd, aki a Pápa melletti Ugodról érkezett a kiképző bázisra lelkesen mesélte, mennyire tetszett neki a foglalkozás, de rá kellett jönnie, hogy nem könnyű közösségként együtt dolgozni, folyamatosan figyelni a többiekre, reagálni a nem várt helyzetekre, működtetni a hírláncot, végrehajtani a külön rábízott feladatokat.

A 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj leendő katonája, Bajzáth Dénes honvéd, a foglalkozás hasznosságát emelte ki. Számára nagyon fontosak az itt megszerezhető gyakorlati jártasságok és készségek, hiszen ezeket nap, mint nap fogja használni „anyaalakulatánál".

Kiss Tamás honvéd szintén Szolnokra kerül az alapkiképzés után, a 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj kötelékébe és hosszútávon akar a katonai pályán maradni. Elmondása szerint sikerült ezen a gyakorlaton olyan tudásra szert tennie, amit jól tud majd hasznosítani katonai pályafutása során.
A kiképzendőknek a gyakorlat a végrehajtásával sikerült újabb nagy lépést tenniük a katonává válás útján, kicsit jobban megismerni társaikat és önmagukat és közelebb kerülniük a 3 hónapos alapkiképzés sikeres teljesítéséhez.

1595873129