Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai katonák rombolják az ókori Ur városát

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. február 27. 13:00

Amikor Mohammed al-Oraibi iraki régészeti miniszter az ókori Urra gondol, nem az állítólag ott született Ábrahám ősatya jut az eszébe, hanem az, hogy az amerikai hadsereg ténykedése veszélyezteti a sumérek sivatagi homok borította egykori települését.

“Katonai támaszpontok létesítése ilyen helyeken, sírok kiásása, védőfalak építése, kotrógépek alkalmazása és nehéz katonai járművek áthaladása a régészetileg még fel nem tárt településeken – mindez rongálja az ókori településeket. Gyakran felszólítottuk a csapatokat, hogy tartsák magukat távol ezektől a területektől, de mindeddig eredménytelenül" – idézte a napokban az Al-Mada című iraki lap a minisztert.

Margarethe van Ess – aki Irak 2003 évi lerohanását megelőzően a Német Régészeti Intézet megbízásából Uruk ókori város területén egy másik mezopotámiai városállam után kutatott – szintén elhűlt a legújabb műholdfelvételek láttán. Azokon jól látható, hogy Tallil katonai repülőtér kiépítése következtében Nasszírija város közelében súlyosan megrongálódott Uruk valamikor lakott domboldala. Az Irak-szakértő régésznő megdöbbenéssel állapította meg, hogy “a város délkeleti részének egynegyedét ledózerolták".

Hasonlón lesújtó John Curtis véleménye is. amikor a British Museum közel-kelkeleti gyűjteményének gondnoka egy évvel ezelőtt Irak déli részébe utazott, megállapította, hogy Tallil támaszponton – amelynek ma Camp Adder a neve – Uruk (Ur) városának régészetileg még fel nem tárt területén felépítettek egy földalatti kábelekkel és csövekkel is ellátott épületet.

Uruk városában – ahol korábban a Kr. előtti 3. évezredből fennmaradt sírokra bukkantak, a sírkamrákban aranyból készített sisakokkal, hangszerekkel és más értékes tárgyakkal – a helyzet Babilon öt évvel ezelőtti állapotára emlékeztet. Akkor a világ minden részéből érkezett kutatók addig tiltakoztak az amerikai és lengyel katonák által a romterületen végbevitt pusztítás ellen, amíg azok el nem hagyták Nabukodonozor király egykori fővárosát.

Címkéklőtér