Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai kémet fogtak a kubaiak?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. január 7. 7:21

A kubai parlament elnöke szerint kémkedett az az amerikai férfi, akit egy hónappal ezelőtt vettek őrizetbe a karibi szigetországban. Ricardo Alarcón kijelentette: jól bánnak a férfival, aki “feltehetően az amerikai titkosszolgálatok javára végzett munkája” miatt áll vizsgálat alatt. A férfit december 5-én fogták el a repülőtéren, amikor el akart utazni Kubából.

Nem emeltek ellene vádat, és az amerikai érdekképviselet munkatársai először csak december 28-án találkozhattak vele.

Az őrizetbe vett férfi a marylandi székhelyű Development Alternatives nevű amerikai szervezet szerződéses alkalmazottjaként mobiltelefonokat, számítógépeket és egyéb kommunikációs eszközöket osztogatott a szigetországban – a kubai kormány szerint az ellenzék képviselői között.

A külföldi országoknak gazdasági fejlesztési segítséget nyújtó Development Alternatives az amerikai kormány nemzetközi segélyügynökségének (Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség/USAID) alvállalkozójaként vesz részt a kubai “civil társadalom megerősítését" célzó programban, és az őrizetbe vett férfi így került Kubába.

A Development Alternatives és a USAID ennél többet nem volt hajlandó közölni, minden további kérdéssel a külügyminisztériumhoz irányította a sajtó képviselőit.

A férfi nevét sem az amerikai, sem a kubai hatóságok nem tudatták.

Alarcón megfogalmazása szerint az őrizetbe vett férfi “az amerikai titkosszolgálatok alvállalkozójaként működő vállalat szerződéses alkalmazottja", és mint ilyen, az amerikai hírszerzésnek dolgozott. Csúfondárosan megjegyezte, hogy “Amerikában új intézmény létesült, a háború privatizációjának részeként szerződéses viszonyban alkalmaznak ügynököket, hóhérokat és kémeket".

A kémhistória egy olyan pillanatban pattant ki, amikor ismét feszültté vált Kuba és az Egyesült Államok kapcsolata. Barack Obama amerikai elnök tavaly januári hivatalba lépése után az enyhülés jelei mutatkoztak, de a havannai vezetés néhány hete ismét vitriolos szavakkal bírálja Washingtont. Kedden bekérették a havannai külügyminisztériumba az amerikai érdekeket képviselő diplomatát, tiltakozásul amiatt, hogy fokozott ellenőrzésnek vetik alá a Kubából az Egyesült Államokba tartó légi utasokat is.