Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai segítség a brit tengeralattjárókhoz

Szöveg: Háború Művészete |  2009. január 19. 7:27

Nagy-Britannia egy amerikai tengeralattjáró építő vállalatot (General Dynamics) bízott meg a rakétaindító berendezések (CMC) kifejlesztésével, melyet a britek következő osztályú ballisztikus rakétahordozóin (SSBN) kívánnak alkalmazni.

Ezek a tengeralattjárók a jelenleg hadrendben lévő Vanguard-osztályt fogják felváltani, előreláthatólag 2022-ben. A britek bejelentése arra is kitér, hogy a CMC-t az Egyesült Államok is használni fogja az SSBN tengeralattjárók következő osztályán. A két ország ezen a téren igen szoros kapcsolatban áll, hiszen Nagy-Britannia az USA-tól vásárolja ballisztikus rakétáit, mivel a hazai fejlesztés és kivitelezés igen költséges vállalkozás lenne. Ennek következtében a britek csak amerikai vállalatot választhattak a CMC megtervezésére, hiszen csak így tudják biztosítani kompatibilitását a jövő ballisztikus rakétáira.

Nagy-Britannia és az Egyesült Államok már hosszabb ideje közösen dolgozik a nukleáris meghajtású tengeralattjárók kifejlesztésén.

A két ország ugyanakkor két különböző SSBN tengeralattjárót fejleszt, annak ellenére, hogy számos közös jellemzőjük van (például CMC), ami költségmegtakarítást eredményez. A 18 darab amerikai Ohio-osztályú SSBN-t 1979 és 1997 között építették, és előzetesen 20 év szolgálati időt jósoltak számukra. Ezt azonban az információk szerint 15-30 évvel tolják ki. Az elkövetkező 5-10 évben megkezdődhet az új amerikai ballisztikus rakétahordozók építése.