Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A bázison ragadtak a vízilabdások

Szöveg: Fekete Róbert őrnagy |  2009. január 19. 9:08

Az egész Domino Honvéd vízilabdacsapat az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison ragadt, mikor múlt héten az időjárás jóvoltából több órával el kellett halasztani felszállásukat.

A csapat éppen LEN kupamérkőzés helyszínére, Kazanyba indult volna. A
fiúk azonban jól kihasználták a váratlanul jött pihenőidőt. Először csütörtökön próbált meg a Domino Honvéd vízilabdacsapata eljutni következő LEN kupamérkőzésének helyszínére a „közeli" Kazanyba.

A gépnek – így a csapatnak is – Kijevben le kellett volna szállnia, azonban mint az a feltételes módból is kiderül, az Ukrajnában uralkodó kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt a csapat el sem tudott indulni. A bázison eltöltött „unalmas" órák után a csapat – csomagjait az indulásra kész An-26 repülőgépben hátrahagyva – visszatért Budapestre.

Pénteken, a reggeli órákban a csapat újra visszatért a repülőbázisra bízva abban, hogy a mai napon kegyes lesz hozzájuk az időjárás, és el tudnak repülni. A csapat tagjai már érkezésükkor tudták, hogy most is várakozniuk kell a kijevi rossz időjárás miatt. Ez alkalommal azonban a bázis igyekezett gondoskodni arról, hogy gyorsabban és tartalmasabban teljen a várakozással töltött idő.

Ennek megfelelően a busz nem a zóna felé vette az irányt, hanem a bázis múzeumát keresték fel a játékosok.

A játékosok, akik között több, többszörös Olimpiai-, Világ- és Európa Bajnok éppúgy megtalálható, mint a feltörekvő fiatalok. Féltem, hogy a csapatot nem fogja érdekelni mindaz, amit mutatni tudunk nekik. Aggodalmamnál meglepetésem volt nagyobb. A csapat tagjai érdeklődve nézték a bázist bemutató filmet, „záporoztak" a kérdések. … és nem udvariasságból kérdeztek (legalábbis én így éreztem).

A honvédség iránti érdeklődésben bizonyára nagy szerepe van Fodor Lajos nyugállományú vezérezredesnek, aki szintén a delegáció tagja volt.

Hatalmas érdeklődést mutattak a repülés iránt, így egy gyors engedélykérés után irány a lefedés, ahol statikus bemutatón ismerhették meg testközelből azokat a repülőgépeket a csapat tagjai, amellyel az alakulat pilótái nap, mint nap a levegőbe emelkednek.

A csapattagok kipróbálták milyen „kényelmes" egy MiG-29 Fulcrum vagy egy L-39 Albatros katapultülése. Néhányuknak már a beülés is gondot okozott, hiszen nem igazán alacsony növésűek a pólósok. Időnként „zavarba ejtően" szakmai kérdéseket tettek fel, amire természetesen választ – szakmai választ – vártak.