Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai tábornok: a kínai hadsereg az elmúlt öt évben jelentősen agresszívabbá és veszélyesebbé vált

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. július 25. 18:37

A kínai hadsereg az elmúlt öt évben jelentősen agresszívabbá és veszélyesebbé vált – mondta Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke július 24-én, vasárnap Indonéziában.

Hangoztatta, hogy jelentősen megnőttek a csendes-óceáni térségben a kínai repülőgépek és hajók műveletei, amelyekben szembeszálltak az amerikai és más térségbeli erőkkel. „Az üzenet az, hogy a kínai hadsereg a levegőben és a tengeren jelentősen és észrevehetően agresszívabbá vált ebben a régióban” – mondta Milley, aki nemrég felkérte a vezérkarát, hogy gyűjtse össze a Kína és az Egyesült Államok, valamint a térségben lévő más erők közötti akciók részleteit.

Az Egyesült Államok ismételt erőfeszítéseket tesz arra, hogy megerősítse kapcsolatait a csendes-óceáni országokkal, ellensúlyozandó Kínát, amely igyekszik kiterjeszteni jelenlétét és befolyását a térségben. Milley régióbeli útja élesen a kínai fenyegetésre összpontosít. A héten részt vesz az indiai- és csendes-óceáni térség védelmi vezetőinek találkozóján Sydney-ben, ahol a fő témák Kína fokozódó katonai növekedése és a szabad, nyitott és békés csendes-óceáni térség fenntartásának szükségessége lesznek.