Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amnesty-petíció az emberi jogokért

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2007. november 16. 11:05

Személyesen átnyújtott petícióban követelte csütörtökön Londonban az Amnesty International főtitkára a pakisztáni emberi jogok helyreállítását. A szervezet emellett a Pakisztánnal folytatott katonai-biztonsági együttműködés teljes leállítására is felszólította az országokat.

A világ legnagyobb emberi jogi csoportjának főtitkára, Irene Khan, vezető ügyvédek, bírók és újságírók alkotta küldöttség élén adta át a felhívást Pakisztán londoni diplomáciai főképviseletén.

A petíció – amelyet Pervez Musarraf pakisztáni elnöknek címeztek – követeli a kifejezési szabadság maradéktalan tiszteletben tartását, a szükségállapot bevezetése óta önkényesen őrizetbe vettek szabadon engedését, a független jogszolgáltatás helyreállítását.

1595871161
Az Amnesty International emellett követeli az igazságszolgáltatást az erőszakkal elhurcoltaknak, valamint azt is, hogy a katonai törvényszékek ítélkezési hatályát ne terjesszék ki a polgári lakosságra.

Irene Khan a szükségállapot kihirdetését a pakisztáni emberi jogi közösség, az igazságszolgáltatási intézményrendszer és a független média elleni felháborító támadásnak nevezte, és kijelentette: Musarraf a terror elleni háború jegyében éppen annak a stabilitásnak a garantálóit tiporja el, amelyről azt mondja, hogy intézkedéseivel védi.

A petíció átadása mellett az AI felszólította a világ összes országát, hogy haladéktalanul függesszék fel Pakisztánnal a biztonsági együttműködés minden formáját. Egészen addig, amíg a pakisztáni kormány fel nem oldja a nemzetközi emberi jogi törvényeket sértő szükségintézkedéseket.

Címkékjog