Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább javulnak az életkörülmények

2007. november 16. 10:48

Az érdekképviseletekkel közös munkában a tárca elkészítette a hivatásos és szerződéses állomány szolgálati időpótlékáról szóló törvénytervezetet, amelyet a parlament már a napirendjére is tűzött – mondta a honvédelmi miniszter.

Szekeres Imre a fentieket a Honvédszakszervezet három napos kongresszusának megnyitóján jelentette ki Balatonkenesén.

A törvény 2008 januárjától “létrehozza újra" a szolgálati időpótlékot, amelynek mértéke az Országos Érdekegyeztető Tanács bértárgyalásaitól függ majd.

A legalább 20 év szolgálati idővel rendelkező tisztek és tiszthelyettesek kedvezményes nyugellátását továbbra is garantáljuk – jelentette ki a honvédelmi tárca vezetője, megjegyezve: elértük azt is, hogy az általános társadalombiztosítási nyugdíjrendelet 2008 januárjától bekövetkező változásai a 20 év szolgálati idővel rendelkező katonákat nem érintik.

A miniszter utalt arra is, hogy felemelték a havi élelmiszer utalványok értékét 4.500 forintról ötezerre, a szerződéses legénységi állományt illetően a meleg étkeztetési hozzájárulást pedig kilencről tízezer forintra növelték. Hozzáfűzte: a hivatásos tisztek és tiszthelyettesek ruházati illetményének normaösszegén belül a készpénzfizetés mértékét 15 ezer forintról 25 ezerre módosították.

A ruházati illetmények normaösszegén felül a katonák és közalkalmazottak jövő júniusban további egyszeri, soron kívüli 20 ezer forintos ruházati pénzt fognak kapni. A keresetnövelő intézkedések sorába tartozik az is, hogy egyszeri juttatásként üdülési csekket is kap a személyi állományt.

A vezetés törekszik rá, hogy a hivatásos és szerződéses katonák életkörülményei tovább javuljanak. Ehhez hozzátartozik, hogy változatlanul támogatni fogják munkáltatói kölcsönök folyósításával a lakásvásárlást.

A miniszter szerint “2008 végére megszűnik a sorban állás a kölcsönért". Mint mondta: minden jogos igényt ki tudnak majd elégíteni. Megjegyezte: a lakásprogram keretében központi pénzforrásból további otthonok építését tervezik jövőre is.

 Forrás: mti