Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Apa-fia páros a Csongrád-Csanád megyei zászlóaljnál

Szöveg: Gál József tartalékos százados | Fotó: a szerző felvételei |  2022. március 1. 14:39

Az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 46. Heim Géza Területvédelmi Zászlóalj (2. TVE 46. TVZ) a 2018. október elsejei megalapítása óta Csongrád-Csanád megyében több száz tartalékos katona kiképzését hajtotta végre, de most fordult elő első alkalommal, hogy egy apa-fia páros közösen vállalta a haza szolgálatát önkéntes tartalékosként.

Orosz Márk tartalékos szakaszvezető tagja a KFOR 26. váltás Koszovóba utazó missziós állományának, édesapja, Orosz Gábor tartalékos szakaszvezető pedig nemrégiben fejezte be alapkiképzését Tiszaszigeten. Ebből az alkalomból beszélgettünk velük tapasztalataikról, elvárásaikról és jövőbeli céljaikról.

apa_fia_kapott (1)

Márk, mikor és milyen céllal vállalta az önkéntes katonai szolgálatot?

2021 áprilisában hajtottam végre az alapkiképzésemet önkéntes területvédelmi tartalékosként (ÖTT) Tiszaszigeten. Egy olyan pályát kerestem, amely különböző kihívásokat támaszt elém. A honvédségi pályafutásnál pedig nem is lehetett kézenfekvőbb.

Az alapkiképzését követően ön is tagja volt a „Platinum Wolf 21” elnevezésű nemzetközi gyakorlaton részt vett tartalékos állománynak. Milyen tapasztalatokat szerzett?

Olyan embereket, bajtársakat ismertem meg, akik azóta is meghatározó szerepet töltenek be az életemben. A gyakorlaton hatalmas motivációt adott, hogy tartalékosként bizonyíthatok a szövetséges nemzetek katonáival együttműködve. Azt hiszem, a gyakorlat eredményessége miatt ezt sikeresnek mondhatom és boldogsággal tölt el.

apa_fia_kapott (3)

Milyen célokat tűzött ki maga elé a Magyar Honvédség kötelékében?

Elsődleges célom az volt, hogy a KFOR 26. váltásának kiutazó állományába bekerüljek. Nagy örömömre ez sikerült, így nemsokára egy hathónapos misszióban is próbára tehetem magam. A jövőben pedig szeretnék a szentendrei MH Altiszti Akadémián tovább tanulni, hogy azt követően kiképző lehessek Magyarország valamelyik katonai alakulatánál.

Mit javasolna a kortársainak? Miért csatlakozzanak a honvédséghez, mint tartalékos katona?

Emberileg többek lesznek tőle. Olyan tapasztalatokat, élményeket szerezhetnek, amelyek a civil életükben is hasznosak lehetnek. Fegyelem, kitartás, összeszedettség, ezek mind elengedhetetlenek a sikeres élethez.

Gábor, milyen érzés egy édesapának először meglátni a fiát egyenruhában?

Férfiasan megvallom, rendkívüli büszkeség. Azt gondolom, hogy Magyarország szolgálata csak becsületére válik az embernek, ebben a formában pedig még inkább.

apa_fia_kapott (2)

Milyen elhatározásból döntött a tartalékos szolgálati forma mellett?

Egy súlyosabb sportsérülés miatt nem lehettem sorkatona. Azóta teljesen felépültem, és úgy döntöttem, hogy itt az ideje szolgálatot teljesítenem: a civil munkavégzésem mellett a tartalékos formát találtam a legalkalmasabbnak. Külön öröm, hogy a fiammal együtt lehetek részese a honvédségi életnek.

Milyen feladatban tudná magát elképzelni a jövőben?

A déli határszakasz védelmében mindenképpen szeretnék részt vállalni. Azt gondolom, hogy fizikálisan (Orosz Gábor szabadidejében ultra marathon futóként is eredményesen teljesít, 2017-ben 7. lett az Országos Bajnokságon – a szerk.) és mentálisan is alkalmas vagyok még egy ilyen horderejű feladatra. Fontosnak tartom a haza ilyen formában történő szolgálatát, tenni is szeretnék, és azt hiszem, erre ebben a formában van lehetőségem.