Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Apache-gyilkos” fegyvert fejlesztett ki Irán

Szöveg: Háború Művészete |  2010. február 4. 12:31

Iráni hírcsatornák szerint, Irán kifejlesztett egy új fegyvert, amellyel hatékonyan léphetnek fel az Amerikai Egyesült Államok Apache helikopterei ellen. Elképzeléseik szerint, egy esetleges amerikai támadás esetén, ezzel a fegyverrel biztosan megállíthatóak az USA Apache forgószárnyasainak offenzívái.

Szakértők nem részletezték az általuk kifejlesztett „Apache-gyilkos" fegyver típusát.

Az Egyesült Államok és Izrael visszautasította, hogy szándékában állna bármilyen támadást indítani Iránnal szemben, amennyiben Teherán nukleáris programjának vitatott kérdése megoldódna. Bár az Egyesült Államok éppen a napokban jelentette be, hogy erősíteni kívánja a befolyását a Perzsa-öbölben, ugyanis Washington Patriot légvédelmi rakétarendszert kíván telepíteni ebbe a térségébe. Azonban már korábban is számos katonai fegyverzetet adott az öböl menti országoknak, úgymint Katarnak, az Egyesült Arab Emirátusoknak, Bahreinnek és Kuvaitnak.

Az USA fegyverzeti embargójának bevezetését követően, Irán kénytelen volt önállóan felszerelni hadseregét, ugyanis az 1980-88-as irak-iráni háborúban nem tudott kellő mennyiségű és minőségű fegyverzethez jutni. 1992 óta, az iszlám köztársaság hivatalosan is bejelentette, hogy saját gyártású Saeqeh (Mennydörgés) és Azarakhsh (Villám) vadászrepülőgépeket, mini-Ghadir tengeralattjárókat, rakétákkal felfegyverzett hajókat, torpedókat, harckocsikat, valamint páncélozott szállító harcjárműveket fejlesztett ki és gyártott le.

Az is napvilágra került, hogy az elmúlt évben Teherán a kívánt mennyiségben és változatban gyártotta le a szükséges eszközöket. Irán ezenfelül gyakorta tart katonai hadgyakorlatokat, ahol rendszeresen bemutatja modern fegyvereit, annak érdekében, hogy fitogtassa katonai képességeit, valamint bizonyítani kívánja, hogy önállóan képes megvédeni országának területét.