Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robotöszvér a jövő teherhordója

Szöveg: Háború Művészete |  2010. február 4. 13:30

DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency, azaz Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége) az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege megbízta az amerikai Boston Dynamics vállalatot egy olyan teherhordó robot kifejlesztésével, amely különleges terepviszonyok között is képes célbajuttatni a terheket.

A Boston Dinamics 32 millió dollárt kap az LS3 robot fejlesztésére, amely külső megjelenésében leginkább az öszvérre fog hasonlítani.

Az új robotot elsősorban Afganisztánban kívánják majd alkalmazni, ahol 180 kg-os terhet kell 32 km-es távolságba eljuttatnia hegyes, sziklás terepen. Ennek megfelelően a robot saját tömege nem lesz több mint 570 kg. Az „öszvérnek" önállónak kell lennie és 24 órán keresztül kell működnie.

A DARPA tájékoztatása szerint a „robot öszvér" négy lábon fog járni, amelyekkel nagyon jól tud alkalmazkodni a változó terepviszonyokhoz. Mindezek mellett a robotnak azon túl, hogy képes lesz járni, tudnia kell szaladni, ügetni, akadályok felett átugrania és helyreállítania saját egyensúlyát amennyiben az külső behatásra megváltozna.

Az LS3 fejlesztése a Boston Dynamics által már korábban tervezett „BigDog" alapjain fog megvalósulni, amely több szempontból is megfelel a DARPA által támasztott követelményeknek, úgy mint tud járni, futni és képes helyreállítani az egyensúlyát csúszós viszonyok mellett.

1595896527

“BigDog" robotkísérlet a Boston Dynamics vállalatnál