Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Soha nem látott katonai parádéra készül Moszkva

Szöveg: Háború Művészete |  2010. február 4. 13:45

Oroszország 2010. május 9-én ünnepli a Győzelem napja 65. évfordulóját. Korábban és napjainkban is ez az egyik legjelesebb ünnep az orosz nép számára. A 65. jubileum méltó megünneplésére soha nem látott, Oroszország történetének legnagyobb katonai parádéjával készülnek.

Három hónappal az esemény előtt már napvilágot láttak információk arra vonatkozóan, hogy mire számíthatnak a katonai parádé után érdeklődők. A Vörös tér felett a tervek szerint 165 repülőeszköz – repülőgép és helikopter – fog áthúzni, természetesen különböző összetételű kötelékekben. Ezen alakzatok közül is bizonyára a legnagyobb érdeklődés azt a 21 repülőgépet fogja övezni, amelyek a „65"-ös számot fogják a levegőben kirajzolni. Tíz darab MiG-29 típusú vadászrepülőgép alkotja majd a „6"-os számot, míg az „5"-ös számot tizenegy Szu-25 típusú csatarepülőgép alkotja majd.

Természetesen nem Oroszországról lenne szó, ha a „szivárogtatás" mellett nem titkolózna, hiszen a többi, résztvevő technikai eszközről nem közöltek semmiféle információt.

Az orosz légierő Lipeckben található harci alkalmazási és átképzőközpontjának egyik pilótája Oleg Sztorozsuk ezredes, Oroszország Hőse ugyanakkor arról beszélt, hogy a tervek szerint szó van arról, hogy a parádé keretében különböző rendeletetésű repülőgépek lesznek láthatóak úgymint, a stratégiai-, a felderítő- , a szállító- vagy akár a frontbombázó erők gépei, de a nézők láthatják többek között a Szu-34 típusú nagy hatótávolságú, nehéz vadászbombázó repülőgépet is. A parádé fő bázisa a lipecki központ lesz, azonban mellette feladatot kap többek között Torzsok, Rjazany, Cskalovszkij, Kuninka és Klin repülőtere is. A légiparádén olyan tapasztalt pilóták vehetnek csak részt, akik legalább I. osztályú minősítéssel rendelkeznek.