Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elköszöntek, nem elbúcsúztak

Szöveg: Szűcs László |  2010. február 4. 14:09

Családtagjaik és hozzátartozóik jelenlétében búcsúztatták el csütörtökön Szolnokon, az MH KFOR Kontingens második váltásának katonáit. A csaknem kétszáz magyar békefenntartó katona a jövő héten kezdi meg fél éves külszolgálatát a koszovói Pec-ben. A kontingens még tavaly decemberben fejezte be közel három hónapos, misszió előtti felkészítését.

Zsúfolásig megtelt február 4-én a szolnoki Ittebei Kiss József hadnagy Helikopterbázis Intézményi Művelődési Otthonának galériája a koszovói Pec-be induló katonák hozzátartozóival. Egy szinttel alattuk, a nagyteremben sorakozott fel az a közel kétszáz magyar katona, akik MH KFOR Kontingens második váltásaként február 9. és augusztus 31. között teljesítenek majd külszolgálatot a Balkánon.

A kontingens még tavaly decemberben fejezte be közel három hónapos, misszió előtti felkészítését. A kiutazó állomány fele a szolnoki MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj katonája, a többiek pedig másik harminckét alakulattól és katonai szervezettől érkeztek. Az állomány többsége már több missziót is megjárt, tapasztalt békefenntartó katona, de természetesen a kiutazók között vannak olyanok is, akiknek a mostani lesz az első külszolgálatuk. A tapasztalt missziós katonák közé tartozik a váltás parancsnoka, Cseklán István őrnagy is – aki egyébként a „könnyű vegyes" zászlóalj felderítő részlegének vezetője –, ő most indul harmadszor külszolgálatra.

Az ünnepélyes búcsúztatón – amelyen többek között részt vett Lamos Imre dandártábornok, szolnoki helyőrségparancsnok és Kiss János, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Közgyűlés társadalmi alelnöke – Kovács József vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke mondott beszédet.

– A mai nap elköszönni és nem elbúcsúztatni jöttünk katonáinkat. Szándékosan használom az elköszönni szót, hiszen mi katonák nem szoktunk egymástól elbúcsúzni – fogalmazott Kovács tábornok, hozzátéve: az itt felsorakozott állomány rövidesen azon a műveleti területen kezdi meg szolgálatát, amelyet Egyesített Balkáni Hadszíntérnek hívnak.

A vezérőrnagy hangsúlyozta: jelen pillanatban Koszovóban stabilitás és rend van, mindez a KFOR erők több mint

tíz éves tevékenységének köszönhető. Ebben az eddig kinn szolgáló magyar katonáknak is nagy szerepük volt.

– Önök eredményesen felkészültek, a záró gyakorlatot sikeresen végrehajtották és a Magyar Honvédség egyik legjobban felkészült alakulatától indulnak útra. Tehát minden feltétel adott ahhoz, hogy sikeresen teljesítsék a missziót – mondta Kovács József vezérőrnagy, majd arról beszélt, hogy a Magyar Honvédség kontingense ebben az évben még az eddig megszokottak szerint hajtja végre békefenntartói feladatait Pec-ben. A KFOR erők csökkentése ugyan folyamatos, azonban ez az ország nyugati körzetét ebben az évben még nem érinti.

Az MH ÖHP szárazföldi haderőnem főnöke kiemelte: a kiutazó magyar katonák legfontosabb feladata, hogy saját és egymás testi épségére is vigyázzanak, s fél év múlva egészségben térjenek haza. Emellett az is fontos, hogy a visszaérkezés után átadják az itthon maradottaknak a misszióban megszerzett tapasztalataikat is.

Az ünnepség végén Kálinger Roland százados, katolikus tábori lelkész Isten áldását kérte az MH KFOR Kontingens második váltására.

 

 

 

 

 

Fotó: Szűcs László