Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Védőfalak építését támogatja az MH PRT

Szöveg: Palotás Levente |  2010. február 4. 14:29

Két falépítési projekt kapcsán látogattak az MH PRT katonái Khinjan járásba. Az egyik ünnepség az MH PRT által 2007-ben épített klinika körül kialakítandó védőfal alapkőletétele volt, a másik eseményt pedig egy lányiskolát körbevevő fal elkészülése kapcsán megtartott átadási ceremónia adta.

Még az MH PRT harmadik váltásának idején a magyar Egészségügyi Minisztérium finanszírozta Lalmei faluban egy egészségügyi alapellátást biztosító kórház felépítését. A klinika azóta folyamatosan működik és ellátja a környék betegeit, de sajnos elhelyezkedése miatt problémák merültek fel.

Az épület egy sziklafal tövében fekszik, amelyről rendszeresen kisebb-nagyobb kövek zúdulnak a kórházra, ezzel betörve ablakokat és rongálva a falakat. Az állagmegóvás érdekében szükségessé vált egy védőfal felhúzása a klinika és a sziklafal közé, amelyet a magyar újjáépítési csoport finanszíroz. Most a fal építésének megkezdését jelképező ünnepélyes alapkő letételére került sor, amelyen részt vett Vokla János alezredes, az MH PRT parancsnok helyettese, az afgán fél részéről pedig többek között Khinjan kormányzója és a helyi vallási vezető, a járási mullah. A jelenlévők nagy örömmel fogadták a projekt megkezdését, amellyel megoldódik a kórházat fenyegető veszélyforrás elleni védekezés.

1595896529
 

A klinikától a magyar konvoj átvonult Khinjan járás székhelyére, az ott található lányiskolához. Ezt az iskolát az MH PRT folyamatosan támogatja, korábban épület felújításokat finanszírozott, több alkalommal adományozott már padokat, táblákat, egyéb berendezési tárgyakat vagy éppen iskolaszereket az intézménynek, emellett a gyerekek szórakoztatására időről-időre roadshowkat is tartanak a katonák. 2009 őszén érkezett a kérés egy az iskolát körbe kerítő fal megépítésére, amit a támogatandó projektjei közé választott a magyar kontingens. Afganisztánban hozzátartozik az épületekhez – a lakóházakhoz és közintézményekhez egyaránt – a magas kőfal, illetve zárt udvar. Ez biztonságot nyújt a családnak vagy egy iskola esetében az ott tanuló gyerekeknek. Ezért fontos a lakosság számára az ilyen falak megléte. A fal sikeresen elkészült, amelyet Vokla alezredes, a járási kormányzó, az afgán Oktatási Minisztérium helyi képviselője és az iskolaigazgató jelképes szalagátvágással nyilvánította befejezetté. Az ünnepség után a híres afgán vendégszeretetből kaptak ízelítőt a magyarok és ajándékozással, majd közös ebéddel zárult a program.

1595896529