Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán szigorú szankcióknak teszi ki magát

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. február 4. 11:45

Irán az Egyesült Államok és más nagyhatalmak „szigorú szankcióinak” teszi ki magát nukleáris programja miatt – jelentette ki Robert Gates amerikai védelmi miniszter, aki a kongresszus védelmi bizottságában azt mondta: e büntetőintézkedéseket „részben az ENSZ Biztonsági Tanácsa, részben az Egyesült Államok veti ki majd Iránra, és a többi ország osztja nézeteiket”.

Az amerikai szenátus nemrég azt javasolta, hogy Washington az iráni olajipari importot és azokat a nem iráni cégeket támadja szankcióival, amelyek az iráni energetikai szektorban tevékenykednek. Barack Obama kormánya azonban eddig határozatlan volt ebben.

A bizottsági tagoknak azon kérdésére, hogy milyen katonai előkészületek folynak annak megakadályozására, hogy Irán atomfegyverre tegyen szert, Gates azt válaszolta, hogy számos lehetőséget tanulmányoznak, de hogy miket, azt – mint mondta – csak zárt ajtók mögött mondaná el. A miniszter korábban elutasította a katonai akció lehetőségét, mert a nemzetközi nyomást és a diplomáciát ígéretesebbnek tartotta.A többi nagyhatalomhoz hasonlóan az Egyesült Államok is óvatos kétkedéssel fogadta az iráni elnök legújabb kijelentését arról, hogy országa kész külföldön dúsíttatni uránkészletét.

Francois Fillon francia kormányfő részt vett szerdán a franciaországi zsidó szervezetek reprezentatív tanácsának

1595896526
(Crif) évenként megrendezett vacsoráján, és ezen kijelentette, hogy kormánya egy „új, szigorú büntetőintézkedéseket tartalmazó határozat elfogadását" fogja kérni az ENSZ-től Irán ellen, megakadályozandó, hogy Irán nukleáris katonai ütőképességre tegyen szert. „Izrael biztonsága abszolút elsőbbséget élvez Franciaország számára. Miközben mi nem kíméltünk semmilyen fáradságot, az iráni hatalom nem fogadta el a párbeszédre szóló javaslatainkat. Ellenkezőleg, hanyatt-homlok rohant előre. Eljött tehát az ideje a cselekvésnek. Párizs teljes mértékben osztozik Izraelnek az iráni nukleáris program fejleményei miatti aggodalmában" – mondta Fillon a mintegy 800 vendég előtt, akik között számos politikus volt.

Kevin Rudd ausztrál miniszterelnök bejelentette csütörtökön, hogy kormánya leállíttatott több olyan exportszállítmányt, amelynek úti célja Irán volt, mert felmerült a gyanú, ahogy a szállítandó termékeket Irán tömegpusztító fegyverek gyártásához használja fel. Ezt John Faulkner védelmi miniszter törvényi felhatalmazás alapján tette meg – mondta a kormányfő egy rádiónyilatkozatában.

Arról nem beszélt, hogy a szóban forgó szállítmányok mit tartalmaztak. A The Australian című napilap szerint olyan szivattyúkról van szó egyebek mellett, amelyek atomreaktorok hűtésére használhatók.

CímkékENSZ