Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Apacs törzsfőnök esete Szürke Sassal

Szöveg: honvedelem.hu / htka.hu |  2011. november 14. 13:13

Ismert, hogy az AH-64D Apache-nak a csapatokhoz éppen érkezőben lévő, Block III-as változata számos képességjavulás mellett képes lesz UAV-ok irányítására is. Minden idők legveszedelmesebb apacsának ezen képességét pedig a napokban, november 9-én demonstrálták első alkalommal, mikor is az ehhez szükséges LONGBOW UTA rendszerrel felszerelt egyik Block III-as egy MQ-1C Grey Eagle felett vette át az irányítást.

A tesztprogram ezen szakaszát lezártnak is tekintik, a nyilatkozatok alapján a várakozásoknak megfelelően rendkívül hasznos eleme lesz az UTA a Block III-asok arzenáljában.

„Az UTA erősíti az Apache pilóták, illetve a földön lévő parancsnokok helyzetismeretét. A rendszer műveleti előnyt biztosít, illetve növeli a túlélési esélyeket" – nyilatkozta a teszttel kapcsolatosan Mike Taylor, a LONGBOW LLC elnöke, illetve a Lockheed Martin Missiles and Fire Control üzletága alatt futó LONGBOW programok igazgatója.

A LONGBOW UTA – vagy becsületes nevén: Unmanned Aerial Systems Tactical Common Data Link Assembly – egy kétirányú, nagy sávszélességű (konkrétan 45 Mbps) datalink, amely úgynevezett 4-es szintű hozzáférést biztosít az Apache személyzetek részére. A STANAG 4586 szabvány 5 szintet definiál, ebben a Level 3 már hozzáférést biztosít az UAV hasznos terhéhez.

Ennek megfelelően az Apache pilótafülkéjében ülők kontrollja alá kerül az UAV repülési útvonala, illetve közvetlenül lekérdezhetőek a szenzoradatok, melyek értelemszerűen a harci helikopter pilótafülkéjében pöffeszkedő nagyméretű multifunkciós kijelzőkön kerülhetnek megjelenítésre.

A publikus adatok szerint az UTA – mely egyébként a Longbow jellegzetes radardómjába, a Longbow tűzvezető radar helyére telepíthető – 45 kilométeres távolságig tud „beszélgetni" a környéken kolbászoló UAVokkal.

1595927415