Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékezés Olaszországban

Szöveg: kormany.hu |  2011. november 14. 11:59

A NATO Nápolyi Összhaderőnemi Parancsnokságán tartós külszolgálatot teljesítők képviseletében dr. Vekszler Péter orvos alezredes, Nagy Ferenc alezredes, Simon Csabáné zászlós és Gácsi Richárd zászlós koszorút helyezett el az első világháborúban elhunytak emlékművénél.

Szentmisével egybekötött megemlékezés volt november elején Portici-ben, Olaszországban. Az első világháborúban az Osztrák-Magyar Monarchia és Olaszország között tartó harcok 1918-ban fejeződtek be a Monarchia vereségével, amelyet az 1918. november 3-án aláírt padovai fegyverszünet zárt le. Az olaszoknak csaknem ötszázezer katonájuk maradt a harcmezőn, a Monarchia kettő-háromszázezer embert vesztett az olasz fronton. Sokan estek hadifogságba, akik közül néhányan Olaszország Campania régiójában, a Nápolytól nyolc kilométerre fekvő Portici-ben létesített hadikórházban haltak meg. Olasz, osztrák és magyar részvétellel rájuk emlékeznek minden évben.

A NATO Nápolyi Összhaderőnemi Parancsnokságán (Allied Joint Force Command Naples) tartós külszolgálatot teljesítők képviseletében dr. Vekszler Péter orvos alezredes, nemzeti rangidős, Nagy Ferenc alezredes, a Déli Nemzeti Támogató Csoport parancsnoka, Simon Csabáné zászlós, vezénylőzászlós és Gácsi Richárd zászlós helyezett el koszorút az elhunytak emlékművénél.

(HM Sajtóiroda)

Fotó: dr. Vekszler Péter orvos alezredes