Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aratás másként

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2024. január 10. 16:12

A géppuska, a szögesdrót és a tüzérség, vagyis a védelem hatékony eszközei alig pár hónappal az első világháború kitörése után a lövészárkokba kényszerítették a szemben álló feleket. Kellett tehát egy új fegyver, amely visszahozza a mozgó hadviselést. A britek a lánctalpas mezőgazdasági haszonjárművek hadi alkalmazásában látták a megoldást.

MH202401_borito

Az 1914 novemberében véget ért első ypres-i csata óta patthelyzet állt fenn a nyugati hadszíntéren. Az Északi-tengertől a semleges Svájcig húzódott a szögesdrót akadályokkal megerősített, géppuskákkal védett lövészárkok vonala. Irtózatos emberveszteségek bizonyították, hogy micsoda fölényben volt a védelem a támadókkal szemben. A stratégák lázasan keresték azt a harceszközt, amely a szemben álló fél által kiépített (többszörösen tagolt) akadályrendszert, megerősített állásokat leküzdve hatékonyan és közvetlenül támogathatja a rohamozó gyalogságot.

Válasz a német géppuskákra

1915. június elsején egy brit műszaki tiszt, Ernest Swinton alezredes a patthelyzet feloldására „páncélozott géppuskarombolók” alkalmazását javasolta a főparancsnokságnak írt felterjesztésében. A gépek alapjául lánctalpakkal felszerelt, edzett acéllemezekkel páncélozott mezőgazdasági vontatókat kívánt használni, amelyek fegyverzetét géppuskák és ágyúk alkották volna.

További részletek a Magyar Honvéd magazin január 12-én, pénteken megjelenő számában!