Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Arccal a katonai pálya felé

Szöveg: Teszler Vendel | Fotó: Tihanyi - Obál Mária főhadnagy és a szerző |  2023. július 10. 20:55

Harmincketten léptek be július 10-én reggel a kaposvári Táncsics Mihály laktanya kapuján, hogy megkezdjék egységes alapkiképzésüket. A nyolchetes kiképzésre hat fiatal helyi kadét is érkezett.

DSCN9932

A nyári melegben Budavári Richárd őrmester vezetésével indul meg a bevonulók csapata a laktanya felé. A beérkezett fiatalok lelkesek és azt is pontosan tudják, hogy mi vár rájuk, hiszen Kátai Róbert alezredes, az MH 5. Területvédelmi Ezred parancsnokhelyettese mindenről részletesen tájékoztatja a jelenlévőket. Az ezred 44. zászlóalja szervezi a bevonulást és a kiképzést. A dél-dunántúli régióból érkezett, leendő szerződéses katonák együtt szerzik meg katonai alaptudásukat a tartalékos szolgálatot választókkal. A tájékoztatót követően az újoncok kitöltik a szükséges papírokat és aláírják szerződéseiket. Már a beöltözés előtti idő sem telik haszontalanul: Kátai Róbert alezredes fontos információval látja el a honvédjelölteket.

DSCN9936

„Már délután megtartjuk a legelső foglalkozást, a biztonságtechnikai oktatást. Aztán pedig holnap reggel megkezdődik kiképzésük” – mondja az alezredes. Az ezred parancsnokhelyettese örömmel újságolja, hogy hat honvéd kadét és egy kadétoktató is ül odabenn. A kadétok - miután betöltötték a 18. életévüket - már részt vehetnek „igazi” kiképzésen, azaz szerződéses vagy tartalékos katona is válhat belőlük és a kiképzés alatt ők is megkapják a minden jelentkezőnek járó pénzügyi juttatásokat.

Elhangzik az is, hogy a kiképzés nem „bent alvós”, munkaidőben zajlik, hétfőtől-csütörtökig reggel fél 8-tól 16 óráig, pénteken pedig fél nyolctól fél kettőig. Igény esetén viszont a vidékről érkezettek számára biztosított a szállás lehetősége. Az „ötös” területvédelmi ezrednél Nagykanizsán és Kaposváron is megoldható a laktanyai elhelyezés, emellett a Baranya vármegyéből bejárók a honvédség szolgálati buszjáratait is igénybe vehetik reggel és délután.

DSCN9960

Szili Natália és Somodi Szilvia szintén Kaposvárról érkeztek az alapkiképzésre.

„Apukámon és a kadét szakon keresztül ismerkedtem meg a Magyar Honvédséggel, és gondoltam, elvégzem az alapkiképzést, mivel a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tervezek továbbtanulni” – mondja Natália, aki számára rendkívül pozitív élmény volt az iskolai kadétképzés.

„Kilencedikben és tizedikben a szakmai gyakorlatokon ismertük meg testközelből is a katonák mindennapjait, ami szerintem fontos volt, hiszen a színtiszta elméleti tudás nem elég” – teszi hozzá Szilvia.

Mindketten a fizikai terhelést jelölik meg a rájuk váró legkomolyabb kihívásként; szeretnék megerősödött fizikummal zárni a nyolchetes alapkiképzést és további ismereteket szerezni.

Szűk két hónap múlva a kaposvári „jelöltek” is fogadalmat tehetnek majd hazájuk védelmére, talán egy hasonlóan szép napon, mint amelyikre a bevonulásuk esett.