Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Árvíz utáni helyreállítás

Magyar műszakiak Bosznia-Hercegovinában

Szöveg: Földházi Enikő őrnagy | Fotó: Dévényi Veronika |  2024. október 19. 7:00

Október 17-én este megérkeztek az EUFOR Althea műveletnek otthont adó Butmir táborba a Magyarország által Bosznia-Hercegovinának felajánlott katonai munkagépek. Az elkövetkezendő időszakban a magyar műszaki katonák – a bosznia-hercegovinai hatóságok kérésének megfelelően, az EUFOR koordinálásával – az árvíz és a földcsuszamlások okozta károk felszámolásában vesznek részt.

2024.10.18_Bosznia_arviz utani helyreallitas_DV_10

A nyugat-balkáni országban jelenleg is zajlanak az elmúlt évek egyik legnagyobb természeti katasztrófáját követő helyreállítási munkálatok, amihez Magyarország más felajánlásai mellett katonai műszaki segítséget is biztosít.

A szentesi MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred állományába tartozó két CASE 695 SV típusú univerzális munkagép és az összesen hétfős kezelőszemélyzet a megérkezésüket követő reggelen eligazítással kezdte a napot; dr. Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR parancsnoka üdvözölte a csapatot és útbaindította őket a Szarajevótól délnyugatra fekvő Konjic város körzetében található Buturović Polje településre, ahol tevékenységüket a helyi katasztrófavédelmi szolgálatokkal egyeztetve hajtják végre. A kármentesítésben résztvevők feladatait minden este egy koordinációs bizottság összegzi és szabja meg a következő napra.

2024.10.18_Bosznia_arviz utani helyreallitas_DV_31

A műszaki csapatot a helyszínen a LOT Jablanica, az EUFOR területileg illetékes Összekötő Megfigyelő Csoportja (Liaison Observation Team), a magyar kontingens Nemzeti Támogató Eleme, valamint a helyi hatóságok is támogatják.

Sticz vezérőrnagy a gépek munkábaállásának napján Konjic város polgármesteri hivatalának képviselőivel és a polgárvédelmi szolgálat munkatársaival megtekintette Buturović Poljében a katasztrófa sújtotta területet és a szentesi katonák tevékenységét. A helyi vezetők hangsúlyozták, mind ők, mind pedig a helyi lakosság hálás az EUFOR-nak, és különösen a magyar katonáknak a segítségért.