Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hetvenöt év a pilótaképzésben

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Pintér Ákos |  2024. október 19. 8:00

„Elkötelezettek vagyunk e területen, ezért a HM stratégiai oktatás- és képzésfejlesztési terveiben kiemelt helyen szerepelnek a Szolnokon folyó légierős képzések, a pilóták, a katonai repülésirányítók és a katonai repülő-műszaki tisztek, valamint napjaink új katonai képességeinek, a drónok felhasználásának és üzemeltetésének oktatása, mely már a hallgatók képzési programjának is része” – fogalmazott a szolnoki repülőtisztképzés hetvenötödik évfordulójára emlékező ünnepségen dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára, október 18-án.

Hetvenöt évvel ezelőtt alakult meg az Országos Légvédelmi Parancsnokság. A második világháborút követően 1949-től kezdődött a magyar légierő, a légvédelem intenzív fejlesztése. Megindult a pilóta, a repülő-műszaki és a légvédelmi tisztképzés, valamint a Debrecenben létrehozott Légvédelmi Kiképző Központban megkezdődött a tiszthelyettesi és sorállományú képzés is. A háborút követően a magyar repülőtisztképzés újraindítása alapvető követelmény volt, ugyanis az akkori világrend és katonai kihívások a légierő és a légvédelem területén is teljesen új stratégiákat igényeltek.

Dr. Czermann János ismertette a haderőfejlesztés során beszerzett új,modern forgó- és merevszárnyas gépeket. A pilótaképzés jelenkori formáját bemutatva hangsúlyozta a honvéd tisztjelöltek Kanadában folytatott tanulmányait.

20241018_Szolnok - 75 éves a pilóta képzés_PAKO_-12

„A nemzetközi kapcsolatok tekintetében már most is van okunk büszkeségre, hiszen a magyar pilóták a külföldi pilótaképző programoknak köszönhetően nemzetközi színvonalú képzésben részesülnek, miáltal a haderőnk nemzetközi összehasonlításban is versenyképes. Kiemelném a kanadai vadászpilóta-képző (NATO Flying Training in Canada – NFTC) programot, amelynek keretében nagy létszámú, a Magyar Honvédség állományába tartozó hajózó és hajózójelölt vett már részt a különböző szintű repülőkiképzésekben” – ismertette a helyettes államtitkár.

Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka hangsúlyozta, az újonnan megalakult hajózó képzés és kiválasztási rendszer kiválóra vizsgázott, hiszen az eddig külföldre kiválasztott hallgatók mindegyike a legmagasabb minősítéssel végzett, ezzel öregbítve a Magyar Honvédség hírnevét.

20241018_Szolnok - 75 éves a pilóta képzés_PAKO_-16

Külön kiemelte a nemrég, az Amerikai Egyesült Államok képzését kiemelkedően teljesítő Vimpek Balázs hallgató zászlóst, akit az amerikai iskola igazgatója a legkiválóbb hallgató jelzővel illetett.

Dr. Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora elmondta, az egyetem kampuszán megjelenő, hajózó ruhát viselő oktatók és hallgatók láttán mindenki egy pillanatra felkapja a fejét, hiszen egyenruhás környezetben is kiemelt figyelmet szentelnek a pilótáknak. Nemcsak a civilek, hanem valamennyi egyetemi polgár izgalmas, titokzatos világként képzeli el a pilóták mindennapjait.

„Az NKE rektoraként büszke vagyok arra, hogy ez a különleges közösség, egyedüliként az országban a mi egyetemünk része, hogy a mi intézményünkben íródik tovább a katonai repülőtisztképzés története. Annak a képzésnek a története, amelyet 75 évvel ezelőtt, 1949. januárjában kezdtek el írni, és amely még ma is íródik, de már önökkel és önök által” – méltatta az elődök munkáját az egyetem rektora.

20241018_Szolnok - 75 éves a pilóta képzés_PAKO_-28

Az ünnepség végén – mások mellett – dr. Czermann János, Könczöl Ferenc ezredes és dr. Deli Gergely koszorút helyezett el a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szolnoki kampusza mellett található MiG-21 emlékműnél.