Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ashdown: a NATO vesztésre áll Afganisztánban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. február 13. 19:26

A NATO zavarba került Afganisztánban, és a nyugat vereséget fog szenvedni, ha nem teszi rendbe háborús és újjáépítési stratégiáját – írta egy szerdai cikkében Paddy Ashdown, a katonából lett brit diplomata.

A Financial Timesban megjelent cikk szerint “az afganisztáni háború hetedik évében hiányzik az egyeztetett nemzetközi stratégia, a közvélemény támogatása lemorzsolódóban van az Atlanti-óceán mindkét partján, a NATO-ban zűrzavar uralkodik, és a helyszínen terjedő bizonytalanság miatt a vereség immár valós lehetőség". Még “nem vesztettünk Afganisztánban… de veszíteni fogunk, ha nem kezdjük el másként csinálni a dolgokat" – vélekedett a brit Liberális Demokrata Párt volt vezetője, aki a nemzetközi közösség főképviselőjeként 2002 és 2005 között “irányította" Boszniát.

Ashdown megoldásként a nemzetközi katonai és polgári erőfeszítések jobb összehangolását javasolja, és nagyobb figyelmet kér a kormányzati munkára és a jogállamiság elveinek betartására egy olyan országban, ahol széles körben elterjedt a korrupció és a jogsértés. A diplomata célravezetőbbnek találná, ha a tisztán katonai erőfeszítéseket a Nyugat kiegészítené a “mérsékelt tálibok" megnyerésével. “A tálibok egységének megbontása, a mérsékelt szárny embereinek megnyerése sokkal jobb út a sikerhez, mint a bombázás és a halottak számolgatása" – írta Ashdown.