Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aszad új biztonsági főnököt nevezett ki

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 26. 13:27

Bassár el-Aszad szíriai elnök július 24-én, kedden új biztonsági főnököt és több magas rangú hírszerzési vezetőt nevezett ki a múlt heti damaszkuszi merényletben megölt vezetők helyére – közölte egy libanoni, illetve egy damaszkuszi biztonsági illetékes.

Az elnök Ali Mamlukot, a szíriai belbiztonsági hivatal főnökét nevezte ki a nemzetbiztonsági hivatal élére miniszteri rangban. Ő ellenőrzi az egész biztonsági apparátust, és közvetlenül Bassár el-Aszadnak felelős. Elődje, Hisám Ihtjár a múlt szerdai merényletben szerzett sérüléseibe halt bele.

Abdul-Fattah Kudszíját, a katonai hírszerzés főnökét Mamluk helyettesének nevezték ki. Kudszíja előző tisztét Ali Júnisz, Aszef Saukat katonai hírszerzőfőnöknek, Aszad sógorának, a szerdai merénylet egy másik áldozatának egyik közeli szövetségese tölti be.

Aszad korábban már kinevezte a merényletben elhunyt Daúd Radzsha védelmi miniszter utódját.

A legutóbbi intézkedések arra engednek következtetni, hogy a hatalom legfelső szintje még mindig működőképes Szíriában. Korábban a biztonsági szolgálatok különböző minisztériumok ellenőrzése alá tartoztak, a katonai hírszerzés és a légierő hírszerzése a védelmi tárcának, a politikai hírszerzés a belügyminisztériumnak, a belbiztonsági hivatal pedig az államfőnek volt alárendelve. A központosítás már korábban megkezdődött, a július 18-i merénylet csak felgyorsította a folyamatot.