Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyorsabb fellépést szorgalmaz Ehud Barak Iránnal szemben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 26. 16:03

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter felszólította a nagyhatalmakat, hogy gyorsítsák fel az iráni atomprogram megakasztására irányuló erőfeszítéseiket, mert nehezebb lesz szembeszállni Iránnal, ha már átlépte az atomküszöböt.

„Teljesen tisztában vagyok azzal és nagyon jól tudom, milyen nehéz és összetett feladat megakadályozni azt, hogy Irán atomfegyverekre tegyen szert" – mondta Barak július 25-én, szerdán a nemzetbiztonsági egyetem végzős tisztjeinek diplomaosztó ünnepségén. Egy nukleáris erőpróba azonban végtelenül bonyolultabb, veszélyesebb és költségesebb lenne az emberi életeket és az erőforrásokat tekintve – tette hozzá.

A szomszédos arab országok népfelkeléseire is utalva Barak hosszú beszédében azt fejtegette, hogy Izrael minden eddiginél összetettebb kihívásokkal néz szembe, és a biztonságára való tekintettel nehéz és végzetes döntésekre kényszerülhet. „Az arab tavasz eseményei, amelyek fokozatosan egy iszlám nyárrá alakultak át, azt mutatják, hogy csak önmagunkra számíthatunk a végső döntés órájában" – mondta.

Az izraeli Ynet hírportál idézett egy meg nem nevezett magas rangú tisztségviselőt, aki úgy értelmezte Barak kijelentéseit, mint arra irányuló kísérletet, hogy teljes erejével az Irán elleni támadás jóváhagyása felé billentse a kormányt, mert az azon tanakodik, hogy a következő hetekben rászánja-e magát erre a lépésre.

A héten, néhány nappal a kormányból való kilépése után Saul Mofaz volt miniszterelnök-helyettes viszont óva intette kabinetet a „harcászati kalandoktól", amely kifejezést az izraeli média egy Irán elleni akcióra tett utalásként értelmezett. Volt izraeli biztonsági tisztek ugyancsak ellenzik, hogy Izrael egyedül, szövetségesek nélkül próbáljon meg csapást mérni iráni atomlétesítményekre.

Barak szerdán beszélt arról is, hogy a térség stabilitásának kulcseleme a Törökországgal való szövetség lehet. „Törökország, Izrael oldalán, központi elem egy regionális egyensúly stratégiai stabilizálásának szempontjából" – mondta az izraeli védelmi miniszter, aki szerint emiatt fontos, hogy visszatereljék a normális mederbe az izraeli-török kapcsolatokat.

Az egykor szoros kétoldalú kapcsolat 2010-ben romlott meg, miután meghalt kilenc török állampolgár egy izraeli kommandó és egy török hajóraj közötti incidensben. A kommandó fel akarta tartóztatni azt a flottillát, amely segélyt szállított a blokád alatt álló Gázai övezetbe, megszállta a flottilla vezérhajóját, de mivel a segélyszervezeti aktivisták ellenálltak a katonáknak, közelharc alakult ki a hajón, és több aktivista meghalt. Izrael nem hajlandó sem bocsánatot kérni a törökök haláláért, sem kárpótolni az áldozatok családjait.